”2000 de legături de ceapă verde și 2000 de legături ridichi livrăm zilnic pe platforma Profi din Cluj-Napoca, iar de aici legumele sunt distribuite la magazinele din nordul Transilvaniei. Avem camionul nostru, de 7,5 t. Producem legume respectând regulie de bună practică Global Gap”, a declarat pentru Lantulalimentar.ro, Anca Marcu, directorul de vânzări al cooperativei.
Membrii cooperativei au primit documentele cerute de autorități în timpul stării de urgență pentru a se putea deplasa în interes lucrativ. Anca Marcu se teme că prețurile input-urilor ar putea crește și fermierii vor fi nevoiți să scoată mai mulți bani din buzunar.
Cooperativa Agricolă Lunca Someșului Mic numără 13 membri, din care 10 sunt din zona Apahida – Jucu, 2 din comuna Viișoara, tot județul Cluj și unul din comuna Chețani, jud. Mureș. Cooperativa a fost înființată în anul 2013 la inițiativa unor producători agricoli locali, cu experiență de peste 5 ani, și a fundației Civitas. Suprafața totală cultivată de membrii cooperativei este de 100 ha, din care 4 ha spații protejate.
Patru dintre fermieri au accesat fonduri europene de zeci de mii de euro fiecare, prin submăsura 6.1 ”Instalarea tinerilor fermieri”, reușind să cumpere utilaje agricole și să își facă ferma mai performantă. Cooperativa a aplicat pentru un proiect finanțat prin submăsura 9.1, scopul investițiilor sprijinite în cadrul acestei submăsuri fiind încurajarea înființării și funcționării administrative a grupurilor de producători, recunoscute în conformitate cu prevederile legislației naționale.