Cafeaua de ciuperci: o modă nebunească, sau o alegere sănătoasă / Beneficii și riscuri pentru sănătate

Cafeaua de ciuperci Foto: Pixabay/

Ciupercile comestibile pot fi savuroase și, pentru cei care le apreciază gustul, sunt o delicatesă. Însă puțini s-ar fi gândit să înlocuiască prețioasa cafea de dimineață, cu o porție de ciuperci. De fapt, nu cu o porție de ciuperci gătite, ci cafeaua de ciuperci.

Deși este puțin cunoscută, cafeaua cu ciuperci începe să fie tot mai populară. Fanii acestei băuturi infuzate cu ciuperci susțin că beneficiile pentru sănătate ale cafelei de ciuperci au legătură cu un somn mai bun, mai multă energie, o concentrare îmbunătățită, beneficii de stimulare a sistemului imunitar și reducerea inflamației.

Cafeaua cu ciuperci este de obicei făcută din ciuperci medicinale, mai degrabă decât din ciupercile culinare pe care le cumpărați de la magazinul alimentar. Soiurile comune folosite în amestecurile de cafea sunt Chaga și Reishi, dar mai pot fi utilizate și ciupercile numite „coama leului”, cordyceps, trompeta regală sau „coada de curcan”, sau ciupercile Shiitake sau Rhodiola. Toate acestea sunt cunoscute pentru beneficiile lor pentru sănătate, scrie Harvard Medical School. Medicii mai spun că acestea fac parte din categoria plantelor adaptogene și pot avea un impact pozitiv asupra sănătății gastro-intestinale, în special în tratarea balonării.

În momentul în care sunt recoltate, uscate și procesate, ciupercile din această băutură sunt abia vizibile, mai ales atunci când sunt amestecate cu boabe de cafea, cacao sau amestecuri de ceai precum matcha sau chai. Majoritatea celor care au gustat-o spun că gustul ei seamănă cu cel de nucă sau „de pământ”. Alții spun că nu simt niciun gust deosebit.

Beneficii pentru sănătate

Ideea din spatele cafelei cu ciuperci este simplă. Se referă la valorificarea beneficiilor pentru sănătate ale ciupercilor medicinale într-o băutură plăcută.

Brandurile de cafea cu ciuperci spun că ciupercile medicinale se utilizează de mii de ani, până la practicile tradiționale chinezești și ayurvedice de azi. Unele mărci chiar susțin că această cafea cu ciuperci poate ajuta la pierderea în greutate, stimulând metabolismul și promovând arderea grăsimilor.

Cu toate acestea, există foarte puține cercetări privind efectul ciupercilor medicinale la oameni. Deci, deși studiile efectuate pe eprubete sau pe animale arată unele beneficii convingătoare pentru sănătate asociate cu consumul de ciuperci medicinale, aceleași beneficii s-ar putea să nu fie valabile la oameni.

Alte studii spun că există anumite specii de ciuperci, care pot favoriza producerea de gaze în sistemul digestiv deoarece conțin polizaharide. Acestea pot crește riscul de balonare în cazul persoanelor cu sindromul colonului iritabil. Cafeaua de ciuperci poate stimula mișcarea intestinală și poate ameliora simptomele balonării în cazul anumitor persoane.

În același timp, se recomandă să cumpărați extractul de ciuperci pentru cafea din surse sigure, mai exact de la producători autorizați. Astfel, evitați potențialele pericole pentru sănătate, cum ar fi consumul de ciuperci otrăvitoare.

În plus, ciupercile se regăsesc printre cele mai bune surse de proteine incomplete. În combinație cu alte alimente, ne pot ajuta să acumulăm toți aminoacizii esențiali necesari.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *