Lapte crud sau pasteurizat / Riscuri și avantaje ale consumului de lapte netratat termic

INS lapte Sursa foto: Leanid Shchahlou | Dreamstime.com

Despre lapte știm că este o sursă importantă de calorii și nutrienți necesari pentru sănătatea noastră. Laptele din comerț este pasteurizat sau tratat termic, pentru a fi sigur consumului uman.  Însă când vine vorba despre lapte crud, lucrurile nu mai stau la fel.

Unii oameni preferă să cumpere lapte nepasteurizat sau crud, susținând că este mai bun pentru sănătate. Este adevărat că laptele crud poate oferi unele beneficii, dar are și mai multe riscuri pentru sănătate decât laptele pasteurizat.

Ce este pasteurizarea

Pasteurizarea este un proces care folosește temperatura ridicată pentru a ucide organismele potențial dăunătoare care se găsesc în lapte.

În Statele Unite, procesul de pasteurizare a laptelui implică de obicei încălzirea laptelui crud, răcit, până când ajunge la 72 de grade Celsius. Laptele este menținut la această temperatură timp de cel puțin 15 secunde și apoi răcit rapid înapoi la temperatura sa inițială de 4 grade Celsius. Acest proces de încălzire ucide microorganismele care sunt dăunătoare sănătății umane, inclusiv cele care provoacă boli precum listerioza, febra tifoidă, febra Q, difteria și bruceloza.

Un alt tip de pasteurizare este ultra-pasteurizarea (UP). Această metodă presupune încălzirea laptelui la cel puțin 280 de grade timp de cel puțin două secunde. UP este eficient pentru uciderea microorganismelor patogene și extinderea termenului de valabilitate al laptelui. Cu toate acestea, acest proces este asociat cu modificări negative de aromă și culoare a laptelui. Acest proces cu căldură mai mare este, de asemenea, legat de formarea de compuși potențial dăunători numiți amine aromatice heterociclice (HAA), dintre care unele sunt clasificate drept cancerigeni, deci pot crește riscul de cancer.

Beneficiile laptelui pasteurizat

Nu există o diferență nutrițională semnificativă între laptele crud și cel pasteurizat.

Procesul de pasteurizare are ca rezultat pierderi mici de anumiți nutrienți, cum ar fi B12, vitamina E, vitamina C, acid folic și riboflavină. Cu toate acestea, aceste schimbări nu sunt considerate semnificative și este puțin probabil să facă o diferență în sănătate.

De exemplu, laptele crud este mai bogat în vitamina C, un nutrient care acționează ca un puternic antioxidant în organism. Deși laptele crud conține viamina C, aceasta este în cantități mult mai mici decât în alimentele bogate în vitamina C, cum ar fi fructele și legumele.

Atât laptele crud, cât și cel pasteurizat sunt surse bune de câțiva nutrienți esențiali, inclusiv proteine, vitamine B, seleniu și calciu.

Beneficiile consumului de lapte crud

Studiile sugerează că laptele crud poate aduce unele beneficii pentru sănătate. De exemplu, cercetările arată că oamenii care cresc bând lapte crud tind să aibă un risc mai mic de a dezvolta anumite afecțiuni de sănătate, cum ar fi astmul, alergiile și atopia, o tendință genetică de a dezvolta boli alergice.

Oamenii de știință cred că acest lucru se poate datora faptului că aceste persoane sunt expuse la agenți patogeni de la o vârstă fragedă, care le pot consolida sistemul imunitar și îi pot proteja de dezvoltarea unor afecțiuni legate de imunitate mai târziu în viață.

Cele mai semnificative beneficii ale consumului de lapte crud sunt, de fapt, în primii ani de viață. Asta înseamnă că dacă vom începe să consumăm lapte crud mai târziu în viață, nu vom avea aceleași beneficii.

Riscurile consumului de lapte crud

Există mai multe riscuri asociate cu consumul de lapte crud.  Totuși, majoritatea cazurilor de contaminare a laptelui crud sunt asociate cu condiții nesigure de procesare, depozitare și transport a laptelui.

Consumul de lapte crud care a fost contaminat cu microorganisme patogene precum Salmonella, E. coli, Campylobacter, Yersinia, Listeria și S. aureus poate provoca simptome severe, inclusiv diaree, vărsături și dureri de stomac.

Anumite grupuri prezintă un risc mai mare de a dezvolta o boală gravă de la aceste microorganisme. Aici subt incluși copiii sub cinci ani, vârstnicii, persoanele cu sistemul imunitar slăbit sau femeile însărcinate.

În plus, laptele crud are o perioadă de valabilitate mai scurtă decât laptele pasteurizat. Acest lucru se datorează faptului că microorganismele din laptele crud îl fac să se strice mai repede.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *