- În sudul și vestul României, în marile bazine cerealiere, fermierii au dat startul campaniei agricole 2024, orzul fiind prima cereală recoltată.
Agricultorii contactați de G4Food au declarat că anul acesta au intrat cu combinele în lanurile de orz, cu o săptămână, chiar două mai devreme decât în anii precedenți, din cauza temperaturilor ridicate, care au accelerat creșterea și maturizarea culturilor de orz.
Județul Constanța
Fermierul Mircea Chipăilă, din comuna Poarta Albă, județul Constanța, a declanșat campania agricolă miercuri, 12 iunie, fiind chiar pe teren când l-am contactat telefonic:
„Am scos la recoltat trei combine, pentru o suprafață totală de 120 de ha cultivate cu orz. Recoltez cu o săptămână mai devreme decât anul trecut, când am băgat combina în lan, în 19 iunie. La mine, din cauza secetei din toamnă, orzul a răsărit târziu, în decembrie. Căldura din ultimele zile, 38-39 grade, i-a grăbit maturizarea, și am decis să mă apuc de recoltat.”
Reporter: „Putem vorbi de o comprimare a sezonului de recoltare la orz?”
Mircea Chipăilă: „Da, acesta e termenul corect, o comprimare a sezonului, cel puțin la mine: orzul a răsărit târziu, dar îl recoltez mai devreme. Fenomenele meteo atipice își spun cuvântul.”
Fermierul constănțean estimează o producție de 5-6 tone/ha. Mai mică decât anul trecut, când a recoltat 7 tone de orz/ha. În ciuda acestei scăderi, agricultorul se declară mulțumit: „Cu 4,5-4,6 t/ha, îmi acopăr cheltuielile. Peste această cantitate, pot să mă gândesc la profit.”
Prețul orzului, în acest moment, spune Mircea Chipăilă, este 150-165 euro/tonă.
Județul Călărași
Marcello Daniliuc, a cărei fermă se află în comuna Gurbănești, județul Călărași, a început, de asemenea, să recolteze orzul, vineri, 7 iunie, cu 2-3 săptămâni mai devreme, decât de obicei. Cultura de orz, înființată la sfîrșitul lunii septembrie, se întinde pe 450 ha. Daniliuc aplică în teren tehnologii agricole conservative, pentru a menține apa în sol și a salva textura naturală a solului: a renunțat la arătura clasică și execută lucrări minime, cu anumite utilaje agricole specializate. Este un fermier progresist, care ține cont de impactul activităților agricole asupra mediului înconjurător.
„Estimez o recoltă de 7 tone/ha. Am încheiat contracte cu traderii, acum o lună, când am fost sigur că voi obține o recoltă bună. Prețul este bun, nu coboară sub 0,70 lei/kg. Prețul orzului a rămas stabil, față de cel al grâului și al rapiței, care a fluctuat mai mult”, a declarat Daniliuc pentru G4Foood.
Județul Cluj
În Transilvania, în județul Cluj, orzul nu este gata pentru recoltat. Fermierul Emil Turdean ne-a spus că „orzul și grâul au încă frunzele verzi și sănătoase. E prea devreme să mă apuc de recoltat. La orz, estimez că voi scoate 8 t/ha, la grâu, 9 t/ha”.
Județul Arad
În Banat, Dimitrie Muscă, cel mai cunoscut fermier, a declarat pentru Revista Ferma, că va începe săptămâna aceasta campania agricolă 2024, prima recoltă fiind orzul: „Vreau să obțin 7,5 tone de orz/ha și 8 tone/ha, la grâu.”
Județul Vrancea
În sudul Moldovei, în schimb, în județul Vrancea, fermierul Răzvan Avram, a declarat pentru G4Food, în data de 22 mai, că seceta a distrus culturile de orz și de grâu, în proporție de 80%, respectiv 90%. La vremea respectivă, fermierul susținea că recolta va fi de cel mult 1 tonă/ha.
Producția începe de la 5 t/ha. Profit înseamnă ce îți rămâne după ce scazi cheltuielile!