Care este diferența dintre vegan și vegetarian? / Variațiile, precum dietele lacto-ovo-vegetariană sau flexitariană, explicate

vegan, vegetarian, diferenta, dieta lacto-ovo-vegetariana Sursa foto: Pexels/Sam Lion

Dietele vegane și vegetariene sunt bazate pe plante. Ambele includ alimente vegetale, cum ar fi fructele, legumele, leguminoasele și cerealele integrale, transmite The Conversation. Totuși, există diferențe importante.

Ce este o dietă vegană?

O dietă vegană este bazată în întregime pe plante. Ea nu include carne și produse de origine animală. Așadar, fără carne roșie sau albă, pește, fructe de mare, ouă, lactate sau miere.

Ce este o dietă vegetariană?

O dietă vegetariană este bazată pe plante, dar exclude, în general, carnea și fructele de mare. Totuși, poate include produse de origine animală. Spre deosebire de o dietă vegană, o dietă vegetariană poate include ouă, lactate și miere.

Dar poate vă întrebați de ce ați auzit de vegetarieni care mănâncă pește, vegetarieni care nu mănâncă ouă, vegetarieni care nu mănâncă lactate și chiar vegetarieni care mănâncă puțină carne. Există variații ale unei diete vegetariene:

  • O dietă lacto-ovo-vegetariană exclude carnea, peștele și fructele de mare, dar include ouă, lactate și miere.
  • O dietă ovo-vegetariană exclude carnea, peștele, fructele de mare și lactatele, dar include ouăle și mierea.
  • O dietă lacto-vegetariană exclude carnea, peștele, fructele de mare și ouăle, dar include lactatele și mierea.
  • O dietă pescetariană exclude carnea, dar include ouă, lactate, miere, pește și fructe de mare.
  • O dietă flexitariană sau semi-vegetariană include ouă, lactate și miere și poate include cantități mici de carne, pește și fructe de mare.

Dacă vă gândiți la o dietă vegană sau vegetariană, iată câteva lucruri de luat în considerare:

  • A mânca mai multe alimente vegetale nu înseamnă în mod automat că aveți o dietă mai sănătoasă. Chipsurile, biscuiții și băuturile răcoritoare pot fi toate alimente vegane sau vegetariene. Și multe alternative vegetale, cum ar fi cârnații pe bază de plante, pot fi bogate în sare adăugată.
  • Asigurarea necesarului de vitamina B12, fier, calciu și iod necesită o planificare mai atentă în cadrul unei diete vegane sau vegetariene. Carnea, fructele de mare și produsele de origine animală sunt surse bune de aceste vitamine și minerale.
  • A avea o dietă bazată pe plante nu înseamnă neapărat să excludeți orice fel de carne și produse de origine animală. O dietă flexitariană sănătoasă are ca prioritate consumul mai multor alimente vegetale integrale, cum ar fi legumele și fasolea, și mai puțină carne procesată, cum ar fi slănina și cârnații.
  • Dacă mâncați produse de origine animală, alegeți carne slabă, cu conținut redus de grăsimi și produse lactate și limitați carnea procesată.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

Sursa foto: Pexels/Sam Lion

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *