Nutriționiștii spun că ar trebui să mănânci acești 2 carbohidrați complecși în fiecare zi, pe măsură ce îmbătrânești / Îți accelerează metabolismul

carbohidrati complecsi, quinoa, cartofi dulci, metabolism Cartofi dulci la cuptor (Sursa foto: Pixabay/yiftahye)

Carbohidrații complecși, care se găsesc adesea în cereale integrale, leguminoase, legume și fructe, sunt componente esențiale ale unei diete echilibrate. Spre deosebire de carbohidrații simpli, care sunt digerați rapid și pot provoca vârfuri ale nivelului de zahăr din sânge, carbohidrații complecși au nevoie de mai mult timp pentru a se descompune, oferind o eliberare mai susținută de energie, transmite revista SheFinds. Pe măsură ce îmbătrânim, metabolismul nostru încetinește în mod natural, ceea ce face mai dificilă menținerea unei greutăți și a unui nivel de energie sănătos. Cu toate acestea, încorporarea anumitor carbohidrați complecși în dietă poate ajuta la contracararea acestui declin.

SheFinds a vorbit cu Dr. Varsha Khatri, dietetician și nutriționist, pentru a afla mai multe informații despre doi carbohidrați complecși pe care este bine să îi adăugați în dieta dvs. pentru un metabolism stimulat. Ea a dezvăluit că quinoa și cartofii dulci sunt două dintre cele mai bune opțiuni.

Quinoa și cartofii dulci

Quinoa și cartofii dulci sunt exemple excelente de carbohidrați complecși care pot aduce beneficii metabolismului, mai ales pe măsură ce îmbătrânești. Quinoa este o pseudo-cereală densă în nutrienți, bogată în proteine și fibre, care promovează eliberarea prelungită de energie și îmbunătățește rata metabolică prin efectul său termic. În mod similar, cartofii dulci sunt bogați în fibre alimentare și sunt plini de vitamine și minerale esențiale. Conținutul lor ridicat de fibre ajută la digestie și contribuie la stabilizarea nivelului de zahăr din sânge, prevenind căderile de energie și mâncatul în exces.

Citește și: Cei mai buni carbohidrați pentru o sănătate optimă – recomandări Mayo Clinic / Carbohidrații sănătoși ajută la digestie, scad nivelul colesterolului și reduc riscul de boli

„Din punctul meu de vedere profesional, două alegeri favorabile pentru încorporarea carbohidraților complecși în alimentația de zi cu zi sunt quinoa și cartofii dulci. Quinoa este o sămânță asemănătoare cu o cereală care reprezintă un aport de proteine complete și dense în nutrienți, alături de carbohidrați complecși”, spune Khatri. „În schimb, cartofii dulci au un conținut suficient de fibre, vitamine și minerale, cum ar fi betacarotenul. Eliberarea susținută de energie și susținerea funcției metabolice sunt realizate de către ambii carbohidrați complecși”, a adăugat Khatri.

Ea detaliază mai multe despre câteva motive pentru care metabolismul încetinește odată cu vârsta și rolul pe care îl pot juca acești carbohidrați complecși pentru a ajuta în acest sens. „Diferite motive, cum ar fi reducerea masei musculare și schimbările hormonale, fac ca metabolismul organismului să încetinească odată cu vârsta. Cu toate acestea, această încetinire poate fi contracarată prin consumul de carbohidrați complecși, cum ar fi quinoa și cartofii dulci, în diferite moduri”, notează ea. „Pentru început, aceștia asigură un flux constant de glucoză în sânge, ceea ce previne astfel vârfurile sau căderile de zahăr care pot dăuna metabolismului. De asemenea, conțin fibre, care vă ajută să vă simțiți sătul mai mult timp, în afară de a promova o digestie bună; prin urmare, ajută la pierderea în greutate – un aspect important al metabolismului pe măsură ce îmbătrânim”, a mai spus medicul.

Cartofii dulci pot fi savurați în diverse moduri, cum ar fi prăjiți, în boluri de mic dejun cu iaurt grecesc și nuci, în supe cremoase și în salate alături de quinoa.

Quinoa este o bază excelentă pentru terci cu fructe și nuci, salate răcoritoare cu legume și fasole tocată, salate cu proteine slabe și legume și ardei umpluți.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

Comentarii

  1. Nici o zi fara quinoa…
    “Cartofii dulci pot fi savurați în diverse moduri, cum ar fi prăjiți, în boluri de mic dejun cu iaurt grecesc și nuci, în supe cremoase și în salate alături de quinoa”

    Si ultima reteta: cartofi dulci prajiti cu iaurt grecesc si nuci…acum cartofii trebuie sa fie reci sau iaurtul si nucile sa fie calde…ca nu prea am reiese din text…
    P.S. Pe bune voi verificati ce traduce google translate?!
    P.S. Oricum ambele produse sunt produse de baza in culturile agricole din Romania…sau sa cumparam de la producatorii locali nu mai este o “moda”…

    • Ce se produce în zona în care ne-am născut și trăim e ideal de consumat. În cantități moderate, cu 1-2 zile de post intermitent pe săptămână se recomandă peste tot în lume. În rest, totul e despre vânzarea unor produse!
      Sănătate și inspirație tuturor!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *