Un nou caz de gripă aviară înalt patogenă a fost detectat la o fermă de păsări din statul australian Victoria (sud-est), au anunţat joi autorităţile, la o zi după ce ţara a raportat primul caz de gripă aviară la om şi, de asemenea, o tulpină la o fermă de ouă, informează Reuters, transmite Agerpres.
Cazul uman descoperit în Australia este din aceeaşi tulpină H5N1 care s-a răspândit rapid în întreaga lume, însă cele detectate în fermele din statul Victoria sunt din tulpina diferită H7N3.
Într-un comunicat, Agriculture Victoria a făcut legătura între tulpina detectată la ferma de păsări din regiunea Terang şi cea semnalată la ferma de ouă din Meredith, unde, a precizat, „tulpina înalt patogenă H7N3 a virusului gripei aviare a provocat numeroase decese la păsări”.
„Proprietatea din Terang este direct legată de proprietatea din Meredith, prin intermediul managementului, personalului şi utilajelor comune”, a declarat aceasta.
Comunicatul îl citează pe medicul veterinar-şef al statului Victoria, Graeme Cooke, care a precizat că personalul de la Agriculture Victoria se află pe teren pentru a ajuta la izolarea şi eradicarea virusului.
Victoria a fost, de asemenea, statul unde a fost depistat un focar de H7N7 în 2020, cel mai recent dintre cele nouă focare de Gripă Aviară Înalt Patogenă (HPAI) identificate în Australia din 1976. Toate au fost rapid eradicate, a precizat guvernul.
În Statele Unite, un al doilea caz uman de gripă aviară a fost confirmat de când virusul a fost detectat pentru prima dată la vaci de lapte la sfârşitul lunii martie, au anunţat miercuri oficiali americani.
Focarul de H5N1 în rândul vacilor de lapte din cel puţin nouă state americane de la sfârşitul lunii martie a ridicat semne de întrebare cu privire la posibilitatea răspândirii la oameni.
Citește și: Un mare producător de ouă din SUA concediază sute de persoane din cauza gripei aviare