Asociaţia producătorilor ucraineni de zahăr cere suspendarea livrărilor către UE / Cota stabilită de Comisia Europeană a fost atinsă

ucraina, zahar, exporturi, uniunea europeana Sursa foto: Dreamstime

Ucraina a exportat deja spre Uniunea Europeană întreaga cantitate de zahăr care i-a fost atribuită pentru întregul an 2024, în cadrul sistemului de cote UE, susţin analiştii intervievaţi luni de Reuters, iar Asociaţia producătorilor ucraineni de zahăr (Ukrtsukor) a cerut Guvernului de la Kiev să suspende în mod oficial noi livrări de zahăr către blocul comunitar, transmite Agerpres.

La începutul acestui an, Comisia Europeană a propus mai multe măsuri destinate limitării intrărilor de produse agroalimentare din Ucraina, în încercarea de a calma protestele fermierilor nemulţumiţi de afluxul de importuri ucrainene ieftine apărut după debutul invaziei ruseşti.

Firma de consultanţă APK-Inform citează o declaraţie a Asociaţiei Ukrtsukor, în care se precizează că exporturile de zahăr ale Ucrainei au ajuns la nivelul de 262.600 de tone, adică volumul definit de regulile UE ca reprezentând cota acordată Ucrainei pentru întregul an 2024.

Ukrtsukor a precizat într-un comunicat de presă că este de datoria Ucrainei să ia iniţiativa de a închide graniţele pentru exporturile de zahăr „cât mai curând posibil”. Uniunea a adăugat că asta ar confirma „poziţia constructivă” adoptată de cultivatorii de sfeclă de zahăr din Ucraina spre integrarea pe piaţa europeană a zahărului.

Anterior, Ukrtsukor a informat că Uniunea Europeană a rămas o destinaţie importantă pentru exporturile de zahăr ale Ucrainei.

În anul calendaristic 2023, o cantitate de aproximativ 493.000 de tone de zahăr din Ucraina a fost expediată spre UE însă decizia Bruxelles-ului de a impune limite cu privire la zahărul ucrainean înseamnă că, în 2024, volumul livrărilor se va reduce la jumătate.

Producătorii cred că Ucraina ar putea să îşi majoreze producţia de zahăr alb cu aproape 3%, până la 1,85 milioane de tone, în 2024, şi că surplusul exportabil ar putea să se ridice la 950.000 de tone în sezonul 2024/25.

Comparativ, în perioada fostei URSS, Ucraina producea cinci milioane de tone de sfeclă de zahăr pe an, însă între timp producţia s-a redus semnificativ din cauza problemelor la export şi a concurenţei venite din partea zahărului din trestie.

În 2023, Ucraina a recoltat 1,8 milioane de tone de sfeclă de zahăr după ce fermierii au majorat suprafaţa însămânţată cu sfeclă de zahăr până la 250.000 de hectare, de la 186.000 de hectare în 2022.

Recent, Ministerul Agriculturii de la Kiev prognoza că în 2024 producţia de zahăr va ajunge la 1,8 milioane de tone iar exporturile se vor situa la 900.000 de tone.

Sursa foto: Vipvideotube | Dreamstime.com

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *