Numai zece oieri sibieni au dreptul să comercializeze ”Telemea de Sibiu”; ei nu întrunesc însă condițiile legale pentru a face export

Numai zece oieri sibieni au dreptul să comercializeze ”Telemea de Sibiu”; ei nu întrunesc însă condițiile legale necesare pentru a face export Numai zece oieri sibieni au dreptul să comercializeze ”Telemea de Sibiu”; ei nu întrunesc însă condițiile legale necesare pentru a face export

Telemeaua de Sibiu a devenit produs protejat la nivel european în 16 octombrie, când a fost publicată în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene decizia de înregistrare a denumirii în Registrul denumirilor de origine protejate și al indicațiilor geografice protejate ( IGP ).

Dreptul de a produce și comercializa acest sortiment de brânză revine în exclusivitate Asociației Producătorilor de Telemea de Sibiu. Membrii acestei asociații sunt:

Florin Dragomir, din comuna Vurpăr, președinte al Asociației Eco Miorița și al Asociației Producătorilor de Telemea de Sibiu,
SC Lacto Com SRL, Sadu,
Ion Sterp Bebeșelea, Jina,;
Mihai Sopa, Marpod,
Elena Baciu, Marpod,
Elena Ivan, Sadu,
Ioan Pinciu, Moșna,
Adrian Nicolae Bogdan, Rășinari
Nicolae Roșca, Rășinari
Petru Coman Bratu, Rășinari.

Florin Dragomir

Toți acești fermieri sunt obligați să pășuneze oile numai pe teritoriul județului Sibiu și să dețină un centru de prelucrare a laptelui autorizat de DSVSA Sibiu.
Fiecare producător este obligat să ambaleze brânza în vid și să o eticheteze corespunzător, precizând numele și localitatea unde se află stâna.

Pe etichetă este aplicată o hologramă pe care președintele asociației a comandat-o unei firme din Cluj-Napoca. Fiecare producător primește o astfel de hologramă pe care este obligat să o aplice pe etichetă.

Comercianții nu mai au permisiunea să utilizeze denumirea de ”Telemea de Sibiu” sau ”Brânză de Sibiu”. Ei pot folosi etichete precum ”Brânză de oaie”, ”Telemea de oaie” sau ”Produs de Sibiu”.
Doi dintre membrii asociației își vând brânza în magazinele proprii din Câmpina și Ploiești.
Florin Dragomir livrează unor magazine din București.
Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale a informat deja administratorii piețelor agro-alimentare să interzică utilizarea denumirii cu Indicație Geografică Protejată.
Comercianții pot vinde, însă, telemea de Sibiu achiziționată de la producătorii autorizați.
Florin Dragomir și-ar dori ca oierii sibieni să poată vinde la export telemeaua cu hologramă, dar recunoaște că e dificil să întrunească, în prezent, cerințele legii.

Oierul susține că toți membrii asociației au obținut de la oile lor aproximativ 200 de tone de telemea de Sibiu.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *