Producția de ulei de măsline din Uniunea Europeană este de așteptat să se redreseze ușor în 2023/24 (octombrie 2023 – septembrie 2024), după ce anul trecut a atins un record negativ. Oferta redusă continuă însă să determine creșterea prețurilor, care-i face pe consumatori să opteze pentru alte uleiuri și grăsimi sau să reducă aportul total de uleiuri. Ca urmare, consumul de ulei de măsline din UE ar putea fi cel mai scăzut, din punct de vedere istoric, în 2023/24, arată datele unui raport publicat recent de Comisia Europeană.
Producția de vin din Italia și Spania scade semnificativ în 2023/24 (august 2023-iulie 2024) din cauza condițiilor meteorologice nefavorabile. Consumul de vin din UE își continuă tendința de scădere, deoarece generațiile tinere preferă alte tipuri de băuturi alcoolice, cum ar fi berea sau cocktailurile. Pe lângă aceasta se adaugă și puterea de cumpărare mai scăzută a consumatorilor.
Distilarea de criză, autorizată în vara anului 2023 de Comisia Europeană, a fost pusă în aplicare în mai multe țări UE pentru a scoate de pe piață aproximativ 33 de milioane de hectolitri de vin. În ciuda acestei intervenții și a scăderii producției, sectorul nu este de așteptat să se redreseze.
Condițiile meteorologice nefavorabile au avut, de asemenea, un impact negativ asupra producției UE de mere și portocale. Exporturile UE de mere și portocale proaspete se estimează că vor scădea brusc, iar importurile de portocale din afara spațiului comunitar vor crește, punând mai multă presiune asupra producătorilor interni.