Perioada sarcinii este una dintre cele mai frumoase momente prin care trece o femeie, o perioadă plină de emoții, de bucurii, de sentimente noi și necunoscute.
Însă, dincolo de bucurie și caruselul de emoții, o femeie însărcinată trebuie să fie atentă la o mulțime de lucruri. Unul dintre cele mai importante aspecte ale perioadei sarcinii este grija femeii față de ceea ce mănâncă.
În timpul sarcinii, este important ca femeile gravide să fie atente la alimentele pe care le consumă, deoarece anumite alimente pot reprezenta un risc pentru sănătatea lor și a copilului nenăscut.
Iată câteva informații de bază despre alimentația din timpul sarcinii, potrivit mayoclinic.org.
În primul rând, femeile însărcinate nu trebuie să consume fructe de mare cu conținut ridicat de mercur. Chiar dacă fructele de mare pot fi o sursă excelentă de proteine, iar acizii grași omega-3 din multe tipuri de pește pot ajuta la dezvoltarea creierului și a ochilor bebelușului, unele tipuri de pește și crustacee au niveluri de mercur care ar putea fi dăunătoare. Așadar, atenție sporită la aceste feluri de mâncare pentru că prea mult mercur ar putea afecta sistemul nervos în creștere al bebelușului.
Cu cât este mai mare și mai în vârstă peștele, cu atât este probabil să conțină mai mult mercur.
Potrivit Administrației pentru Alimente și Medicamente din Statele Unite (FDA) următoarele alimente nu ar trebui consumate în timpul sarcinii:
- macroul rege,
- peștele spadă,
- rechin.
Totodată, femeile însărcinate nu trebuie să consume pește și fructe de mare crude. Exemple de alimente crude sau insuficient preparate de evitat sunt: sushi, sashimi, ceviche și stridii, scoici sau midii crude.
Și pentru că de pe masa românilor de Paște nu lipsește peștele, este important ca acesta să fie foarte bine gătit dacă este consumat de către femei însărcinate.
Icrele de pește – preparat ce se găsește pe masa de Paște – sunt complet interzise în timpul sarcinii, deoarece acestea nu sunt preparate termic.
Poate mânca o gravidă friptură de miel?
Carnea de miel nu este interzisă în timpul sarcinii. Însă moderația este cheia pentru că acest tip de carne nu este deloc ușoară pentru digestie.
De asemenea, este nevoie de grijă sporită la prepararea fripturii. Este nevoie friptura să fie gătită complet înainte de a fi consumată. În timpul sarcinii este interzis consumul de friptură în sânge sau insuficient gătită!
Ouăle vopsite, un pericol pentru femeile însărcinate?
Nu există sărbători pascale fără ouă colorate, însă, în perioada sarcinii, acestea pot fi dăunătoare dacă nu sunt preparate corect. Așadar, ouăle trebuie să fie fierte tari, pentru că cele moi nu sunt preparate termic cât timp ar trebui și există riscul ca acestea să conțină bacterii extrem de dăunătoare sarcinii.
Pentru ca ouăle să poată fi consumate în siguranță de către femeile însărcinate, acestea trebuie să fie fierte cel puțin 10 minute, iar gălbenușul trebuie să fie tare.
De asemenea, femeile însărcinate ar trebui să evite în perioada sărbătorilor, orice alimente care pot fi preparate cu ouă crude sau parțial gătite. De exemplu: aluat crud și negătit suficient, tiramisu, dressing de salată Caesar făcută în casă, înghețată făcută în casă, maioneză de casă.
Ce poate mânca o gravidă de sărbătorile pascale?
O femeie însărcinată poate consuma carne gătită la temperaturi corespunzătoare, legume și fructe proaspete – dar foarte bine spălate -, care sunt o sursă bogată de vitamine și nutrienți esențiali. De asemenea, ouăle fierte sau preparate foarte bine sunt o sursă excelentă de proteine și nutrienți. Deserturi sigure pentru sarcină sunt prăjiturile fără ouă crude sau alcool.
Înainte de a face orice schimbare majoră în dietă în timpul sarcinii, este întotdeauna recomandat să consulți un medic sau un specialist în nutriție pentru sfaturi personalizate și siguranță optimă pentru tine și pentru copilul tău.