Cu toții ajungem să avem mâncare rămasă pe care nu vrem să o aruncăm (și, de fapt, resturile bogate în amidon reîncălzite pot fi chiar mai sănătoase), dar, pe de altă parte, ne temem de toxiinfecții alimentare.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:
- articolul continuă mai jos -
Aproximativ un milion de oameni pe an se îmbolnăvesc din cauza alimentelor contaminate – aproximativ jumătate din cauza mâncării gătite acasă (grătarele de vară sau resturile de la diverse sărbători fiind principalele vinovate) – iar pentru aproximativ 100 de persoane pe an, acest lucru poate fi fatal, potrivit bbc.co.uk.
De ce apare toxiinfecția alimentară și cum o putem evita prin reîncălzirea mâncării
Toxiinfecția alimentară este, de obicei, cauzată de bacteriile de pe alimente. Cel mai mare vinovat nu este, așa cum se crede adesea, Salmonella, E. coli sau Listeria, ci Campylobacter. S-a descoperit recent că această bacterie se află pe ambalajul exterior al puilor din supermarket în proporție de 6% și poate supraviețui una-două ore pe o suprafață din bucătărie, deci se răspândește foarte ușor. Problema este că, spre deosebire de Salmonella, pentru care zeci de mii de bacterii trebuie să supraviețuiască mediului ostil al stomacului pentru a te îmbolnăvi, în cazul Campylobacter sunt necesare doar în jur de 500 de bacterii.
Cheia pentru a distruge bacteriile este utilizarea căldurii – așadar, gătirea completă, până în interior, este importantă, mai ales în cazul cărnii de pui, unde textura cărnii este suficient de afânată încât bacteriile pot pătrunde în profunzime. Acest lucru este valabil și pentru resturile reîncălzite, nu doar pentru gătitul inițial.
Cum să păstrezi corect mâncare rămasă și de câte ori o poți reîncălzi
Specialiștii în standarde alimentare recomandă reîncălzirea mâncării doar o singură dată, însă, în realitate, poți face acest lucru de câte ori dorești, atâta timp cât o faci corect.
În primul rând, depozitează bine mâncarea rămasă – adică păstreaz-o cât mai rece. Totuși, ai grijă să nu pui mâncarea fierbinte direct în frigider. Tot ce faci în acest caz este să ridici temperatura din frigider și să-l transformi într-un incubator pentru bacterii – ceea ce nu este deloc benefic pentru alimentele din interior! În schimb, acoperă mâncarea, las-o să se răcească la temperatura camerei (dar nu mai mult de patru ore), și abia apoi pune-o în frigider.
Cum se reîncălzește corect mâncarea, mai ales când folosești cuptorul cu microunde
Reîncălzește mâncarea complet. Cei mai mulți dintre noi folosim un cuptor cu microunde pentru asta, însă microundele încălzesc neuniform, lăsând porțiuni reci în care bacteriile pot supraviețui. Așadar, scoate mâncarea, amestec-o și reîncălzește-o din nou, cel puțin încă o dată, pentru a te asigura că fiecare parte a ajuns fierbinte (peste 60 de grade Celsius).
De ce NU se reîncălzește orezul?
Există o excepție de la regula „poți reîncălzi mâncarea”, și anume orezul. Există o bacterie numită Bacillus cereus care trăiește în special pe orez. Aceste bacterii sunt, ca și celelalte specii care provoacă toxiinfecții alimentare – pot provoca îmbolnăvirea, dar sunt distruse prin gătire. Totuși, B. cereus produce și un compus toxic – iar această toxină nu poate fi distrusă prin căldură. Așadar, odată ce bacteriile au crescut pe orezul tău, acesta va fi toxic, indiferent cât de bine îl reîncălzești (și cel mai probabil te va face să te simți foarte rău în decurs de 30-60 de minute).