Nouăzeci de procente din suprafaţa defrişată din Pădurea Amazoniană braziliană între anii 1985 şi 2023 au avut drept scop eliberarea suprafeţelor pentru pajişti, care s-au extins cu 363% în această perioadă, conform unui studiu publicat joi de platforma ştiinţifică Mapbiomas, transmite agenţia EFE, transmite Agerpres.
Suprafaţa pajiştilor din cea mai mare pădure tropicală din lume s-a extins cu 46,3 milioane de hectare în aproape patru decenii. Astfel, până în 2023, 14 procente din suprafaţa totală a acestui biom au ajuns să fie formate din pajişti. Doar anul trecut s-a înregistrat o creştere cu 3,92% a suprafeţei pajiştilor în Pădurea Amazoniană braziliană, de la 56,8 milioane de hectare în 2022 la 59 de milioane de hectare în 2023.
Potrivit noului studiu al Mapbiomas privind utilizarea terenurilor, cea mai mare extindere a pajiştilor din acest biom a avut loc în trei state: Amazonas, Acre şi Rondonia. Studiul subliniază, de asemenea, că biomul a pierdut 14% din vegetaţia sa nativă în respectiva perioadă ca urmare a despăduririlor. În total, 55,3 milioane de hectare au fost pierdute în aceşti 39 de ani.
Pentru Jailson Soares, cercetător în cadrul echipei Amazonia de la MapBiomas, aceasta este o cifră “alarmantă”, care ar putea duce la degradarea ireversibilă a biomului. În condiţiile continuării acestei tendinţe, “regiunea s-ar putea îndrepta către aşa-numitul ‘punct fără întoarcere’, sau punct de basculare, etapă în care biomul amazonian îşi va pierde capacitatea de a-şi menţine funcţiile ecologice esenţiale şi de a se reface în urma unor perturbări precum incendiile şi exploatările forestiere”, a precizat cercetătorul.
Studiul notează că sectorul agricol a cunoscut o creştere cu 417% în regiunea amazoniană braziliană în decurs de aproape patru decenii. Potrivit datelor Mapbiomas, suprafeţele cultivate s-au extins cu 4.647%, de la 154.000 de hectare în 1985 la 7,3 milioane de hectare în 2023.
Aproape întreaga suprafaţă agricolă din acest biom corespunde culturilor temporare – cele cu un ciclu vegetativ sub un an – predominante fiind cele de soia, care reprezintă 80,5% din total. Suprafaţa cultivată cu trestie de zahăr a crescut progresiv de la 192 de hectare în 1985 la peste 90.000 de hectare în 2023.
Preşedintele brazilian Luiz Inacio Lula da Silva îşi propune să se ajungă la “zero” defrişări ilegale până în 2030 şi a suplimentat resursele pentru monitorizarea respectării normelor de mediu, după relaxarea observată în anii de mandat ai fostului preşedinte de extremă-dreapta Jair Bolsonaro (2019-2022).