6 alimente, pe care toți le avem în frigider, te-ar putea ajuta să învingi infertilitatea

alimente, fertilitate, infertilitate, sarcina, gravida Sursa foto: Pexels

Concepția unui copil poate părea un lucru simplu, însă pentru multe cupluri se poate transforma într-o luptă grea cu infertilitatea. Statisticile arată că doar 30% dintre cupluri onțin o sarcină în prima lună de încercare și unul din patru cupluri poate încă timp de peste un an. Potrivit uclahealth.org, există o serie de alimente, pe care toți le avem în frigider, care pot deveni un aliat în lupta cu infertilitatea.

Deși nicio dietă nu poate rezolva problemele medicale care afectează fertilitatea, anumite alimente susțin sistemul reproducător mai bine decât altele. Acestea conțin antioxidanți și nutrienți care îmbunătățesc ovulația sau îmbunătățesc calitatea și cantitatea spermei. Pentru cele mai bune rezultate, ambii parteneri trebuie să fie aliați în această luptă, deoarece, în 50% din cazuri, infertilitatea implică o problemă masculine.

Cele mai bune alimente pentru fertilitate

Cea mai bună cale către o fertilitate bună este menținerea unei greutăți sănătoase și adoptarea unei diete echilibrate. Însă există o serie de alimente ce pot ajuta mai mult decât altele.

Nucile stimulează ovulația și mențin sănătatea spermei

Nucile sunt un aliment ușor de consumat care stimulează ovulația și menține sperma sănătoasă. Sunt bogate în acizi grași omega-3, care cresc probabilitatea de a rămâne însărcinată. Nucile conțin și vitamina E, un antioxidant care ajută la creșterea numărului de spermatozoizi și a motilității (mișcării) acestora. Potrivit cercetătorilor, bărbații care mănâncă, zilnic, o mână de nuci, au șanse să producă spermatozoizi mai viabili.

Roșiile îmbunătățesc motilitatea spermatozoizilor

Roșiile sunt o sursă bună de vitamine A și C, dar conțin și licopen, o substanță fitochimică care dă culoarea multor fructe și legume roșii. Se știe că licopenul îmbunătățește numărul și motilitatea (mișcarea) spermatozoizilor.

Pentru a obține cel mai mult licopen din roșii, gătiți-le. În timp ce căldura poate scădea cantitatea de vitamina C din roșii, crește conținutul de licopen și valoarea nutritivă. Încălzirea roșiilor pentru doar două minute (la o temperatură de 190,4 grade Fahrenheit) crește licopenul cu 54%. După 25 de minute, licopenul crește cu 75%. De asemenea, corpul tău absoarbe mai bine licopenul din roșiile fierte decât din cele proaspete.

Dacă nu poți mânca roșii fierte, alte forme oferă, totuși, o cantitate bună de licopen. Alege roșii proaspete, roșii uscate sau pastă de roșii. Dar ia în calcul conținutul natural ridicat de zahăr al pastei de roșii și caută produse care nu conțin zahăr adăugat.

Citricele susțin procesul de reproducere

Citricele sunt pline de vitamina C, un alt antioxidant care poate  influența pozitiv calitatea spermei. De asemenea, sunt bogate în poliamine – compuși critici benefici pentru procesul de reproducere, atât pentru bărbați, cât și pentru femei.

Cele mai bune surse de citrice de poliamine includ:

  • Grapefruit
  • Lămâi
  • Portocale
  • Mandarine

Lactate bogate în grăsimi susțin ovulația

Nu există recomandări precise cu privire la câte produse lactate să consumi dacă încerci să concepi un copil. Dar, pentru femei, există dovezi care leagă produsele lactate, bogate în grăsime, de un risc mai scăzut de infertilitate ovulatorie, care apare atunci când organismul nu poate produce ovule și nu le poate elibera în mod reguat.

Lactatele bogate în grăsimi sunt o sursă excelentă de vitamine A, E și D. Brânzeturile conțin, de asemenea, niveluri ridicate de poliamine, brânzeturile tari și brânzeturile din lapte crud precum Parmigiano-Reggiano, camembert și asiago având cele mai mari cantități.

Fasolea și lintea ajută la implantarea ovulelor

Fasolea și lintea au proprietatea de a spori fertilitatea. Ele sunt surse importante de spermidină – o poliamină ce susține fertilitatea fertilitatea – și folat. Cercetătorii asociază niveluri mai ridicate de acid folic cu rate mai mari de implantare a ovulelor fertilizate, atât în sarcinile naturale, cât și în cele obținute prin reproducere asistată (fertilizare in vitro).

La bărbați, nivelurile mai ridicate de folat au ca rezultat un număr și o calitate mai bună a spermatozoizilor.

Fasolea și lintea oferă, de asemenea, proteine ​​pe bază de plante. Potrivit cercetărilor, femeile care își iau proteinele din plante au un risc redus de infertilitate și au o ovulație normală.

Sardinele și somonul, sărace în mercur și benefice în susținerea fertilității

Consumul de fructe de mare, în timp ce încercați să rămâneți însărcinată, poate fi dificil. Acizii grași omega-3 ajută la fertilitate, dar femeile care speră să rămână însărcinate ar trebui să evite alimentele bogate în mercur, deoarece acesta poate reduce fertilitatea și poate provoca cicluri menstruale anormale.

Găsirea echilibrului potrivit de acizi grași omega-3 cu conținut scăzut de mercur poate fi o provocare, dar merită. Cuplurile în care ambii parteneri consumă opt sau mai multe porții de fructe de mare pe ciclu au șanse de a obține o sarcină mult mai rapid, comparative cu partenerii din cuplurile care consumă mai puține porții.

Sardinele și somonul (conserve sau sălbatic) sunt alegeri excelente. Dar nu sunt singurele opțiuni. Alte surse de acizi grași omega-3 cu conținut scăzut de mercur includ:

  • hamsii
  • Conserve de macrou
  • Hering
  • stridii

Alimente de evitat în timp ce încerci să rămâi gravidă

O dietă sănătoasă, benefică pentru fertilitate, nu se referă doar la alimentele pe care le adaugi. Este vorba și despre lucrurile pe care trebuie să le eviți. În timp ce încearcă să rămână gravide, bărbații și femeile ar trebui să stea departe de:

  • Zahăr adăugat care se găsește în băuturile îndulcite cu zahăr, produse de patiserie și carbohidrați ultraprocesați
  • Consumul intens de alcool, definit ca mai mult de două băuturi pe zi
  • Niveluri ridicate de cofeină, care reduce fertilitatea la ambele sexe
  • Carne roșie și procesată, în special cele bogate în grăsimi saturate

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

Sursa foto: Pexels

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *