De când a fost preparată pentru prima dată ca infuzie în țările arabe și, ulterior, exportată și răspândită în Europa în secolul al XVII-lea, cafeaua s-a transformat într-una dintre cele mai consumate băuturi din lume. Este cunoscută pentru proprietățile sale stimulante și capacitatea de a combate oboseala și epuizarea, dar și pentru alte beneficii.
Există multe tipuri de cafea, în funcție de metodele lor de preparare. Mai jos sunt prezntate 15 tipuri de cafea și cum pot fi realizate, după El Criollo.
Tipuri de cafea în funcție de modul de preparare
Pe piață, în prezent, putem găsi o gamă variată de tipuri de cafea (și metodele lor de preparare, la fel de diverse), în funcție de măcinarea boabelor sau de ingredientele suplimentare, cum ar fi băuturile alcoolice, cacao sau, cel mai frecvent, laptele.
De asemenea, cantitatea de cafea folosită influențează nuanțele de gust ale fiecărui tip. Iată detalii despre cele mai populare variante:
Espresso / Cafea simplă, extrem de concentrată
Espresso este unul dintre cele mai simple tipuri de cafea. Se prepară prin infuzarea cafelei, folosind apă fierbinte pentru a extrage aroma boabelor măcinate.
Se servește în cești mici, de aproximativ 30 ml, și este un tip de cafea scurt, ideal cu boabe din soiul arabica, care lasă un gust dulce și o ușoară spumă deasupra.
Macchiato
Această cafea este foarte populară în țări precum Italia și Spania. Se prepară adăugând o cantitate mică de lapte la un espresso, astfel încât să-l “coloreze” sau “păteze” – de aici și numele său.
Ristretto
Ristretto este o variantă intensă a espresso-ului. Se folosește aceeași cantitate de cafea, dar cu mai puțină apă, obținând astfel o băutură mai concentrată, potrivită pentru iubitorii de arome puternice.
Cafea lungă
Opusul ristretto-ului, cafeaua lungă implică o extracție mai lungă a apei prin cafea, rezultând o băutură mai diluată. Se servește în cești mari sau pahare.
Latte macchiato
Tot mai apreciat, latte macchiato este preparat adăugând un espresso peste o combinație de lapte fierbinte (jumătate) și lapte spumat (un sfert). Alegerea boabelor de calitate este esențială pentru un gust perfect.
Cafea cu lapte
Similar cu latte macchiato, dar cu proporții egale (50% cafea, 50% lapte), cafeaua cu lapte oferă un gust mai dulce și mai puțin intens.
Cappuccino
Preparat cu espresso, lapte și spumă de lapte în părți egale, cappuccino poate fi decorat cu cacao pudră pentru un gust dulce.
Cafea mocca
Acest tip include obligatoriu ciocolată sau cacao. Se prepară asemănător cafelei cu lapte, dar are o aromă distinctă, dulce, datorită adaosului de ciocolată.
Cafea bomboană
O variantă dulce a cafelei cu lapte, se realizează prin înlocuirea laptelui obișnuit cu lapte condensat, pentru un gust intens și un efect vizual atractiv.
Cafea vieneză
Pentru această cafea, se folosește frișcă, adăugată peste un espresso.
Cafea turcească sau grecească
Această băutură se face prin fierberea cafelei în apă, pe aragaz. Se încplzește apa, se adăugă cafeaua măcinată și se dă un clocot. Se pune un strop de apă rece pentru ca zațul să se depună mai rapid și se strecuară prin sită, fără a turna și resturile de boabe de cafea.
Cafea americană sau de filtru
O variantă diluată a espresso-ului, preparată cu mai multă apă. Gustul este mai blând și mai puțin amar.
Frappé
O băutură rece, realizată cu cafea instant, gheață și cremă de lapte.
Cafea aztecă
Aceasta include, pe lângă cafea și gheață, una sau două cupe de înghețată, de obicei de ciocolată, transformând-o într-un desert.
Cafea solubilă
Se realizează prin dizolvarea unei lingurițe de cafea în apă caldă (nu fiartă), peste care se poate pune și puțin lapte sau/și scorțișoară.