Atunci când spunem mese de sărbătoare, spunem maioneză. Fie că o regăsim în salata de boeuf, fie în ouăle umplute sau ca sos în diverse preparate la felul principal, maioneza este un liant gustos pentru mai multe ingrediente.
Deși în comerț există variante de maioneză mai ușoară, de multe ori gălbenușul a fost înlocuit de produse nu tocmai naturale, iar gândul acesta parcă nu îți dă pace atunci când vrei să scutești din calorii, dar și să mănânci sănătos în continuare.
Practic, ce calități ar trebui să aibă un substitut de maioneză?
- Să aibă mai puține calorii, că altfel mai bine rămânem pe varianta clasică, ce merge de minune la orice;
- Să fie gustoasă, poate nu chiar ca maioneza, dar cât de cât pe acolo;
- Să nu aibă un gust puternic care să modifice preparatul în sine;
- Să fie practică, să se pregătească ușor. Recunoaștem că maioneza făcută în casă, dacă nu ai super roboți la îndemână, nu este cel mai ușor de pregătit preparat. Nu mai vorbesc de cazurile în care aceasta se taie și atunci e chiar ceva ce te încurcă teribil în economia timpului unei zile aglomerate;
- Să fie rezistentă în frigider pentru câteva zile.
Vă propun 5 variante de luat în calcul zilele acestea când stați, poate, mai mult în bucătărie sau și de aici înainte.
1. Iaurt grecesc
De ce este o alternativă bună:
Iaurtul grecesc este cremos, bogat în proteine și conține mai puține calorii și grăsimi decât maioneza clasică. Are un gust ușor acrișor care completează multe rețete. Există în comerț variante de iaurt cu grăsime 2%, dar scurse de zer. Și cele de 10% sunt o opțiune, dar sunt mult mai grase și mai calorice.
Cum să-l folosești:
Amestecă-l cu puțin muștar și suc de lămâie pentru un dressing simplu, ideal pentru salate, sandvișuri și sosuri.
Calorii: Aproximativ 59 kcal/100 g (comparativ cu 680 kcal/100 g pentru maioneza clasică).
2. Avocado
De ce este o alternativă bună:
Avocado are o textură cremoasă și oferă grăsimi sănătoase mononesaturate, care susțin sănătatea inimii. Este și o sursă bună de fibre și vitamine. Este și foarte ușor de folosit. Tot ce contează este să-l ai cumpărat cu 3-4 zile înainte de a fi folosit sau să cumperi varianta gata de mâncat în ziua când vrei să-l și folosești, ca să nu se strice.
Cum să-l folosești:
Pasează un avocado copt cu suc de lămâie, sare și puțin usturoi.
Excelent pentru sandvișuri, burgeri sau ca bază pentru salate de legume.
Calorii: Aproximativ 160 kcal/100 g.
3. Humus
De ce este o alternativă bună:
Humusul, făcut din năut, tahini, ulei de măsline și condimente, este bogat în proteine și fibre. Oferă un gust bogat și o textură similară maionezei.
Cum să-l folosești:
Înlocuiește maioneza din salatele de pui, ton sau ouă.
Poate fi întins pe sandvișuri sau folosit ca sos pentru legume crude.
Calorii: Aproximativ 166 kcal/100 g.
4. Cremă de caju
De ce este o alternativă bună:
Cremă de caju este o alternativă cremoasă, obținută din nuci de caju hidratate și mixate. Este bogată în grăsimi sănătoase și are o textură similară cu maioneza.
Cum să o folosești:
Mixează caju-ul hidratat cu suc de lămâie, apă și condimente pentru a obține o consistență potrivită, perfectă pentru salate sau sosuri.
Calorii: Aproximativ 200 kcal/100 g.
5. Sos tahini (pastă de susan)
De ce este o alternativă bună:
Tahini este bogat în calciu, fier și grăsimi sănătoase. Are o textură cremoasă și un gust ușor de nucă. Îl găsești gata preparat la magazinele arăbești sau în supermarketuri la raionul de produse internaționale. Nu lua recipiente mari. Deși rezistă foarte bine în frigider după ce l-ai deschis, mai bine cumperi altul proaspăt ulterior. Prețul nu este chiar mic, dar îl poți folosi și la salata de vinete, să înlocuiască maioneza, de exemplu, sau în sandvișuri dacă ai copii și le pregătești pachețelul pentru școală zi de zi.
Cum să-l folosești:
Diluează tahini cu suc de lămâie, apă și puțin usturoi pentru un sos delicios. De obicei consistența lui este foarte, foarte densă.
Folosește-l în salate sau ca dressing pentru legume la cuptor.
Calorii: Aproximativ 595 kcal/100 g, dar fiind mai concentrat, ai nevoie de o cantitate mai mică.
Toate aceste substitute au la bază ideea de mai puține calorii, dar și de nutrienți cât mai mulți în aceste calorii. Un fel de win-win cu corpul nostru, dar și cu papilele noastre gustative, care merită și ele să rămână fericite, chiar dacă talia noastră se subțiază.