Ați simțit vreodată o durere ascuțită în dinte, atunci când este expus la temperaturi extrem de reci sau calde? Sensibilitatea dentară poate fi inconfortabilă și chiar debilitantă. Din fericire, există, potrivit arlingtondentalcenter.com, câteva moduri prin care poți simți ușurare, pur și simplu încorporând anumite alimente în dieta ta.
Cauzele durerii și sensibilității dentare
- Cariile dentare – Stratul de dentină, care este format din sute de tuburi umplute cu apă care se conectează la nervii interiori ai dintelui, devine expus, dacă bacteriile dizolvă învelișul protector exterior al dintelui, numit smalț. Dintele va deveni sensibil atunci când aceste tuburi dentare sunt stimulate de schimbările de temperatură și presiune.
- Bruxism – Scrâșnirea dinților îți șlefuiește, literalmente, smalțul, ceea ce expune tuburile sensibili ai dentinei.
- Periajul prea energic/dur — Periajul cu mișcări viguroase, mai ales dacă peria dentară nu este una cu peri moi, va tăia/irita gingiile și vă va expune rădăcinile sensibile ale dinților, iar smalțul acestora se va eroda.
- Utilizarea apei de gură cu alcool — Alcoolul uzează smalțul și expune părțile mai sensibile ale dinților tăi.
- Bolile gingiilor – Când gingiile se separă de dinți, din cauza acumulării de placă și tartru, cele mai vulnerabile și sensibile zone ale dinților sunt expuse.
- Traume – Un dinte ciobit sau crăpat oferă o cale pentru bacterii pentru a ajunge la tuburile dentinei, a călători de-a lungul lor și a irita și infecta partea interioară a dintelui.
5 alimente care îți pot fi de folos și câteva pe care trebuie să le eviți
Pentru a combate sensibilitatea dentară si a minimiza proliferarea plăcii, limitează-ți consumul de zahăr și carbohidrați simpli; evită alcoolul și mănâncă mai multe fibre, calciu și proteine.
- Lactate – Laptele, brânza și iaurtul conțin toate calciu, care este necesar pentru a avea dinți puternici. De asemenea, lactatele scad aciditatea din gură, ceea ce încetinește procesul de descompunere a resturilor alimentare.
- Merele – Un măr este plin de fibre și apă, care curăță dinții la fiecare mușcătură. Cu toate acestea, încercați să evitați să mâncați mere uscate, lipicioase și alte fructe uscate, deoarece au o concentrație mare de zahăr, fără a spăla bacteriile din gură.
- Ghimbir – Ghimbirul ajută la prevenirea creșterii bacteriilor în gură și împrospătează respirația.
- Legume cu frunze verzi – Spanacul, varza kale și broccoli sunt excelente pentru dinți, deoarece sunt bogate în calciu și acid folic, care susțin sănătatea dinților și gingiilor.
- Apa – Apa, precum saliva, spală bacteriile de pe suprafața dinților. Dacă sursa de apă de la robinet conține fluor, este și mai bine, deoarece va ajuta la prevenirea cariilor.
Nu uitați să vă spalați pe dinți, măcar dimineața și seara, dacă nu aveți posibilitatea să faceți acest lucru după fiecare masa. Și să folosiți ata dentară în fiecare zi pentru a susține o sănătate orală cât mai bună.