5 alimente antiinflamatorii pe care ar trebui să le consumăm cu toții în mod regulat, potrivit unui nutriționist / Sunt pline de antioxidanți, care ajută la lupta împotriva stresului oxidativ din celule

alimente antiinflamatorii, antioxidanti, nutritionist Sursa foto: Monstarrrr | Dreamstime.com

Dieteticianul-nutriționist și editorialistul de sănătate Sophie Janvier vrea ca toată lumea să știe despre dieta antiinflamatoare, scrie revista Glamour UK. Printre beneficiile sale dovedite științific? „Mai multă vitalitate, un confort digestiv mai bun, mai puține dureri articulare, un nivel mai stabil al glicemiei și menținerea unei greutăți sănătoase. Este ideală pentru prevenirea sănătății, dar și atunci când suferiți de endometrioză, eczeme sau acnee.” Inflamația cronică este, într-adevăr, o sursă de diverse boli și probleme de sănătate.

5 alimente antiinflamatorii pe care să le adaugi în dietă:

Nuci și semințe

Migdalele sunt o sursă bună de fibre, proteine vegetale, minerale și antioxidanți. Omega-3 sunt acizi grași specifici, esențiali pentru buna funcționare a organismului nostru și de care suntem adesea deficitari. Ei favorizează însă producerea de substanțe antiinflamatorii valoroase, iar acțiunea lor este benefică la nivel cardiovascular, dermatologic, cognitiv sau articular. Pe scurt, este aliatul tău în cazul problemelor de piele, al bolilor inflamatorii și chiar al anxietății ! Pentru o eficacitate optimă, adăugați în meniu și peștele gras de două ori pe săptămână: tonul, somonul, sardinele sau macroul oferă o altă formă de omega-3 antiinflamator, complementară celor din nuci”, explică Janvier.

Afine

„Aceste fructe mici, ca și verișoarele lor zmeura, coacăzele roșii și toate fructele de pădure în general, sunt bombe de antioxidanți, care ajută la lupta împotriva stresului oxidativ din celulele noastre. Acest lucru este important, deoarece acesta favorizează îmbătrânirea și provoacă reacții inflamatorii. Afinele conțin un tip de antioxidant deosebit de eficient: Polifenolii. Acțiunea lor a fost studiată de numeroase ori și a fost confirmată capacitatea lor de a bloca producția anumitor substanțe proinflamatorii.”

Hrișcă

hrisca, beneficii, sanatate
Hrișcă (Sursa foto: Pixabay/LeoNeoBoy)

„[Hrișca] Este noua quinoa! Această cereală străveche este vedeta momentului. Și înțelegem de ce: este bogată în fibre, antioxidanți, proteine vegetale și nu conține gluten. Fibrele ne permit să „hrănim” în mod favorabil bacteriile bune din microbiota noastră, care vor produce apoi substanțe antiinflamatorii. Și asta nu e tot. Datorită conținutului de fibre, această cereală are un indice glicemic mai mic decât orezul sau pastele.”

Chefir

„Această băutură fermentată conține probiotice naturale, cu alte cuvinte, bacterii vii care vor însămânța microbiomul nostru, ajutându-l să fie mai bogat și mai divers. Or, un microbiom sănătos are numeroase efecte favorabile asupra sănătății noastre: o digestie mai bună, o imunitate consolidată, o piele sănătoasă, o sănătate mentală bună… Atunci când microbiota este perturbată, acest lucru favorizează permeabilitatea intestinală și, prin urmare, trecerea endotoxinelor în sânge, ceea ce provoacă o reacție inflamatorie.”

Ciocolată neagră cu 85% cacao

„O proclam tare și răspicat, ciocolata este bună pentru sănătate! Atâta timp cât o alegi bogată în cacao și nu foarte dulce. De fapt, conținutul de cacao este cel care va fi responsabil pentru beneficiile sale. Este o comoară nutrițională, deoarece are unul dintre cele mai bogate niveluri de antioxidanți din lumea vegetală, minerale, fibre și teobromină, o substanță antiinflamatoare. Nu intrați în panică dacă aveți acnee, 4 pătrățele de ciocolată neagră cu 85% cacao nu vor fi problematice, dimpotrivă! În schimb, ciocolata cu lapte sau albă este prea dulce și poate favoriza inflamația.”

Sursa foto: Monstarrrr | Dreamstime.com

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *