3 alimente pline de calorii deși nu par / Tania Fântână (nutriționist): Icrele amestecate cu ulei devin foarte dense caloric. De fapt, la icre 90% este ulei. Ceea ce înseamnă foarte mult ca și calorii

Nutriționistul Tania Fântână / Sursa foto: G4Food Nutriționistul Tania Fântână / Sursa foto: G4Food

Când vine vorba de mâncat, este bine să fii mereu informat și la curent cu alimentele care apar. E bine să urmărești echilibrul, să fii conștient de alegerile tale. Atunci când ești pofticios din fire trebuie să fii atent la aportul caloric pe care îl au alimentele pe care le consumi. Sunt însă și unele alimente care sunt înșelătoare din acest punct de vedere:

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

- articolul continuă mai jos -

Icre (salată de icre sau tarama)

Atunci când vine vorba de icre sau de unele alimente ce se mănâncă pe pâine, se pare că teama noastră principală este la pâine și nu la bomba calorică ce se pune pe pâine :). Icrele amestecate cu ulei devin foarte dense caloric. De fapt, la icre 90% este ulei. Ceea ce înseamnă foarte mult ca și calorii.

Salata clasică de icre are adesea 500–600 kcal/100 g, ca o maioneză. Atât cea făcută în casă, cât și cea de cumpărat sunt la fel.

Nu are rost să tot încerci să alegi o pâine mai dietetică dacă tot pui icre pe ea. Soluția dietetică aici este să pui cât mai puține icre peste pâine sau să mănânci 1 felie și să o mai combini cu ceva mai puțin caloric, legume și iaurt, eventual. Soluție: 1-2 linguri, ideal pe felii de castravete sau Wasa.

Pesto

Când căutăm să dăm gust unei bucăți de carne de pui sau curcan, pesto devine ceva la îndemână. Îl vedem verde sau roșu în borcan și îl asemănăm câteodată legumelor, presupunem automat că pesto este ceva ușor, ce ne permitem să consumăm relaxat. Când ne uităm însă pe etichetă de multe ori avem o surpriză neplăcută. Vedem multe calorii înscrise pe ambalaj, iar printre primele ingrediente adăugate uleiul, parmezanul, brânzeturile sunt la loc de cinste. De ce pare „light”: e verde, are busuioc, ulei de măsline – pare ceva ușor. Realitate: are 450–550 kcal/100 g datorită uleiului și parmezanului. O lingură = ~90–100 kcal Capcană: îl folosim din belșug în paste, tartine, ouă, wrap-uri și lipii de tot soiul și creștem aportul fără să ne dăm seama.

Avocado

Când vorbim de poze frumoase cu mâncarea, automat vorbim și de avocado. Arată foarte bine în poze, este versatil și gustos. Imaginea: „superaliment” perfect pentru mic dejun. Când luăm masa în oraș, avocado este prezent la mic dejun alături de ouă, brânzeturi și eventual un sos cu maioneză. Nimic de zis, alături de o mână de salată pare o mâncare foarte, foarte sănătoasă. În realitate este una cu multe grăsimi și multe sute de calorii. Nu e de mirare că după astfel de combinații nu ne mai trebuie mâncare câteva ore bune.

Avocado este lăudat pe bună dreptate pentru grăsimile lui bune, sănătoase. Dar de aici până la a-l adăuga la mic dejun, prânz și cină este cale lungă.

1 avocado mediu are 250–300 kcal (majoritatea din grăsimi). Așadar, pentru a constitui o masă echilibrată ar trebui combinat fie cu proteine (carne slabă, pește, brânză cottage), fie cu carbohidrați cu indice glicemic redus – tot ce înseamnă legume de salată de vară sau frunze de salată, de exemplu. Puneți alături lămâie și eventual puțin ulei de măsline și masa voastră devine sățioasă, dar și ușor de digerat și nu o bombă calorică ce îți taie energia vreme de câteva ore după ce ai mâncat-o.

Uitați-vă pe etichetă la conținutul de grăsimi al alimentelor. Ele dau caloriile multe sau puține ale unui produs. Este bine să ajustăm cantitatea sau combinațiile alimentare în care îl folosim pentru a nu acumula calorii de care nu avem nevoie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *