Războiul din Ucraina continuă să afecteze profund agricultura, punând tot mai multă presiune asupra producției și mijloacelor de trai ale fermierilor, relatează AgroTv.
Pentru a răspunde acestei crize, Organizația Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură (FAO) a lansat un plan de intervenție pentru perioada 2025–2026, cu scopul de a sprijini peste 500.000 de fermieri și locuitori din mediul rural din Ucraina.
Pagubele provocate de conflict sunt semnificative: au fost distruse facilități de depozitare, sisteme de pescuit și acvacultură, culturi perene și au avut loc sacrificări forțate de animale. În plus, s-au înregistrat distrugeri și furturi de utilaje agricole, echipamente, inputuri și produse recoltate.
Ucraina se confruntă, de asemenea, cu una dintre cele mai grave crize de contaminare din lume: la finalul anului 2024, peste 138.000 km² de teren și 14.000 km² de ape erau încă expuse riscului din cauza minelor și a resturilor explozive de război — o amenințare constantă pentru siguranța agricolă și alimentară.
„În ciuda tuturor acestor dificultăți, fermierii ucraineni dau dovadă de o rezistență și o putere remarcabile”, a declarat Vitalii Koval, ministrul Politicii Agrare și Alimentației din Ucraina.
FAO colaborează cu autoritățile ucrainene pentru a reconstrui agricultura națională și a reduce dependența de ajutor umanitar. Pentru implementarea planului, organizația are nevoie de 150 de milioane de dolari în următorii doi ani și lansează un apel către partenerii internaționali pentru sprijin și implicare.