14 iulie, Ziua Națională a Franței/Vă prezentăm istoria și rețeta celei mai cunoscute prăjituri franțuzești: Madlene. Rețeta ușoară și simplă ce necesită doar câteva ingrediente de bază

Ziua națională a Franței Foto: Tida.ro

Astăzi este Ziua Națională a Franței. G4Food vă propune o rețetă originală franțuzească. Și ce ar fi mai potrivit decât o prăjitură clasică franțuzească, ce a cucerit întreaga lume: Madlene. Rețeta este prezentată de Emma Duckworth Bakes

Madlenele sunt mini-prăjituri cu unt, ușoare și delicioase, coapte într-o formă specifică, în formă de scoică. Provin dintr-o regiune din nord-estul Franței numită Lorraine. Modul în care au apărut este puțin neclar, dar o legendă spune că au fost coapte și servite în secolul al XIX-lea unui prinț polonez exilat, căruia i-au plăcut atât de mult încât le-a dat numele brutarului și creatorului lor, Madeleine Paulmier. De aici, popularitatea acestor mici prăjituri s-a răspândit în toată Franța, transformându-le în deliciul îndrăgit pe care îl reprezintă astăzi.

Avantajul este că se folosesc ingrediente de bază, nimic ieșit din comun, ceea ce înseamnă că pot fi preparate imediat!

Ingrediente

  • 180 g făină albă
  • 1 vârf cuțit de sare
  • 120 g zahăr
  • 120 g unt 80% grăsime
  • 3 ouă
  • 5 g praf de copt (sau bicarbonat)
  • 5 g extract de vanilie
  • 20 g unt topit pentru uns tava

Alegeți untul de cea mai bună calitate pe care vi-l puteți permite. Untul este unul din principalele ingrediente ale Madlenei.

Pastă de boabe de vanilie – O puteți înlocui cu păstaia de vanilie răzuită. Evitați însă esența de vanilie, deoarece aceasta este o aromă “falsă” și nu va conferi la fel de multă aromă.

Ouă – Rețeta necesită două ouă mari. Acestea trebuie să fie la temperatura camerei pentru a putea fi bătute suficient la început. Dacă uitați să le aduceți la temperatura camerei, puneți ouăle într-un bol cu apă caldă timp de zece minute.

Echipamente necesare

Pentru a obține forma de coajă caracteristică aveți nevoie cu siguranță de o tavă specifică pentru Madeleine. În general, acestea sunt disponibile în două forme, una ovală cu coajă mică și una rotundă, cu coajă mai adâncă.

Cea mai frecvent disponibilă și utilizată este cea cu o formă de coajă ovală.

Cum se prepară

Chiar dacă nu există o mulțime de ingrediente în această rețetă de Madlene, modul în care le folosim este cheia succesului pentru aceste prăjituri delicioase.

Întâi se amestecă ingredientele uscate. Se cerne făina, cu un vârf de cuțit de sare și cu praful de copt (sau bicarbonat) și se lasă deoparte.

Foto: Pixabay

Acum se bat ouăle cu zahărul împreună până devin ușoare și aerate. Apoi se încorporează untul topit, încet. Este nevoie ca untul să fie topit înainte pentru a obține acea aromă specifică a Madlenelor.

Se adaugă apoi vanilia și se amestecă bine, iar apoi se adaugă ingredientele uscate, care au fost amestecate în prealabil.

Se amestecă la viteză mică (dacă folosiți mixerul) până când se omogenizează. Acum, aluatul se lasă la frigider pentru două ore, acoperit bine cu o folie de plastic, pentru a obține arome mai intense.

Apoi se pregătesc formele pentru Madlene. Acestea se ung cu puțin unt topit, apoi se tapetează cu puțină făină și se îndepărtează excesul.

Preîncălziți cuptorul la 200 de grade Celsius.

Aluatul scos acum din frigider mai are nevoie să fie amestecat puțin, apoi cu o lingură se umple formele. Puneți aluatul în forma de scoică, fără a-l nivela. Introduceți tava la cuptor pentru 8 până la 10 minute. Sunt gata când sunt ușor rumenite pe margini, iar mijlocul se umflă și se răstoarnă când sunt apăsate ușor pe margine.

După coacere, așezați tava pentru Madlene pe un suport metalic timp de două minute pentru a se răci ușor, apoi bateți tava pentru a desprinde Madlenele. De obicei, acest lucru este suficient pentru a le putea scoate ușor. Dacă este nevoie, treceți un cuțit în jurul marginii și le veți scoate imediat.

Pont: Madlenele pot fi acum glazurate sau decorate cu diferite arome. De asemenea, în aluat se poate adăuga coajă de lămâie sau mac, ori fructe de pădure.

Foto: Tida.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *