12 alimente sănătoase, pe care cardiologii le consumă când sunt blocați în aeroport/Trei medici mărturisesc că evită fast-food-ul, dulciurile, salatele cu dressing și foarte încărcate, dar și mâncarea din automate

aeroportbun Sursa foto: Pexels

Blocat în aeroport? Restaurantele din zona porților de îmbarcare au un public captiv în timpul aglomerației generate de călătoriile de prilejuite de Sărbătorile de iarnă, dar este posibil, potrivit today.com, să găsești  și mâncare sănătoasă, spun medicii cardiologi.

Călătoriile din perioada Sărbătorilor de iarnă îi vor forța pe mulți să mănânce la aeroport, unde restaurantele de tip fast-food domină, rulourile gigantice cu scorțișoară îți fac cu ochiul, iar mâncarea sănătoasă pentru inimă nu este tocmai punctul forte al meniului.

De asemenea, în această perioadă, probleme precum lipsa controlorilor de trafic aerian și vremea severă amenință să provoace întârzieri ale zborurilor. Deci, ce poate face un călător preocupat de sănătate, blocat pe aeroport, în privința mâncării?

Vezi detalii

Prăjiturile, apetisante, dar de evitat

În aceste momente, restaurantele din aeroport au un public numeros, gata să “atace” mâncăruri care sunt ușor de consumat și gustoase, dar adesea pline de grăsimi, sare și zahăr. Cardiologii cunosc prea bine tentațiile.

Dr. Susan Cheng, profesor de cardiologie și director de cercetare în sănătatea publică la Smidt Heart Institute, din Cedars-Sinai, Los Angeles, era într-un aeroport când un stand cu prăjituri i-a atras atenția.

„Erau felii uriașe de prăjituri bogate, cu arome diferite, care arătau extrem de tentant. Era o prezentare frumoasă, dar nu cred că aș vrea să mănânc prăjitură la prânz”, spune Cheng.

„Să mănânci sănătos, oriunde te afli, indiferent de circumstanțe, este, probabil, cea mai bună opțiune. Dacă vei sta în aeroport mai mult de 24 sau 48 de ore, va trebui să devii creativ,” adaugă Dr. Andrew Freeman, director al programului de prevenție cardiovasculară și sănătate la National Jewish Health, din Denver.

Trei cardiologi dezvăluie ce alimente aleg să mănânce în aeroport

Având în vedere cunoștințele lor despre sănătatea inimii, ce mănâncă cardiologii atunci când sunt blocați într-un aeroport? Trei medici specializați în cardiologie și-au împărtășit rutinele. Iată ce alimente consumă cardiologii când se află la aeroport.

Gustările aduse de acasă sunt ideale

Cea mai bună strategie este să fii pregătit. „Deși la aeroport ești practic captiv, asta nu înseamnă că nu poți să-ți aduci propria mâncare,” spune Freeman. El își împachetează mere sau portocale, care sunt surprinzător de sățioase și ușor de transportat într-un rucsac, alături de pachețele portabile de unt de arahide, pentru un plus de proteine. Uneori, Freeman merge în locuri unde își poate prepara o salată și o aduce cu el la aeroport.

Alege sandvișurile simple sau chiar vegetariene

Un sandviș vegetarian, pregătit pe un fund rustic din lemn, poate fi alegerea ideală. Cere un sandviș vegetarian cu avocado și hummus.

Dr. Cheng a descoperit recent un sandviș simplu și nutritiv cu salată de ton, la un aeroport, pe care l-a considerat „perfect.”

Freeman, care nu consumă carne, preferă să comande un sandviș vegetarian, fără brânză și maioneză. „Uneori pun puțin avocado sau hummus pe sandviș, ceea ce este surprinzător de bun,” spune el.

Omleta, o alegere sigură

Scopul este să găsești alimente sănătoase care să-ți ofere sațietate, spune Dr. Marc Eisenberg, cardiolog și profesor asociat la Centrul Medical al Universității Columbia, din New York.

„Cel mai bun lucru de mâncat este, de exemplu, o omletă, dacă găsești pe acolo. Cred că ouăle sunt, cu siguranță, o alegere sigură când ești la aeroport,” spune Eisenberg.

Ouăle conțin proteine, vitamine, antioxidanți și grăsimi sănătoase, spun nutriționiștii. În cazul multor oameni, nu s-a demonstrat că ar crește colesterolul, adaugă Eisenberg. Totuși, el recomandă călătorilor să evite untul, pe care îl consideră unul dintre „cele mai nesănătoase alimente,” și să fie atenți la cantitatea de sare consumată.

Poți opta pentru terci de ovăz, de la Starbucks

Lanțul de cafenele Starbucks oferă, de obicei, terci de ovăz, care este o alegere excelentă pentru micul dejun, notează Freeman.

De asemenea, alege băuturile fără produse lactate sau îndulcitori adăugați, cum ar fi un covrig, care poate fi uns cu hummus sau guacamole, sau un sandviș cu unt de arahide și gem.

Starbucks are, adesea, un coș cu banane, care sunt extrem de nutritive și sănătoase datorită conținutului lor de fibre și potasiu, adaugă Cheng.

Cupele cu fructe sunt foarte sănătoase

Magazinele  tip „grab-and-go” (“iei și pleci”) din aeroporturi vând, adesea, cupe cu fructe.
Cheng spune că ea ar putea lua și o pungă mică de nuci, un baton cu fructe și nuci sau un recipient mic de iaurt. Iaurtul este benefic pentru microbiomul intestinal, dar este important să verifici conținutul de zahăr, avertizează ea.

Aceste magazine oferă, de asemenea, fructe proaspete, cupe cu fructe sau salate, adaugă Freeman.

Mâncarea mexicană poate fi o opțiune

Tacos vegetarieni cu porumb – Tacos cu legume, fasole și salsa sunt o alegere bună.

„Cele mai multe aeroporturi au o opțiune de preparate mexicane, iar adevărul este că aproape întotdeauna poți găsi tacos sau un bol de orez, de obicei cu orez brun, legume, fasole și salsa, fără carne, brânză sau smântână, deci un meniu destul de ușor,” spune Freeman.

Meniurile a la carte, la steakhouse, pe care le poți adapta

Majoritatea aeroporturilor au și un steakhouse (local cu fripturi), dar călătorii nu trebuie să se limiteze la meniul standard. „Spune-le că vrei un cartof copt simplu și fasole verde fără unt. S-ar putea să se uite ciudat la tine, dar este de fapt surprinzător de ușor pentru ei să facă asta,” recomandă Freeman.

Alimente pe care cardiologii le evită în aeroport

  • Fast food și rulourile gigantice cu scorțișoară – Hamburgerii, cartofii prăjiți și alte alimente bogate în grăsimi saturate, sare, colesterol, carbohidrați sau zahăr sunt în fruntea listei de evitat. Pizza, însă, este probabil o opțiune mai bună decât un hamburger la restaurantele de tip fast-food, spune Eisenberg.
  • Salate încărcate – „Când iei o salată și adaugi vită, porc sau pui, împreună cu un dressing și toate celelalte lucruri pe care oamenii le pun pe salate, aceasta devine foarte repede echivalentului unui cheeseburger dublu. De multe ori, o salată, atunci când este preparată în stilul obișnuit american, poate avea mai multe calorii, grăsimi saturate și colesterol decât un cheeseburger,” avertizează Freeman.
  • Alimente din automate – Freeman este mereu precaut în privința opțiunilor dintr-un automat: „Le spun pacienților mei: Cu cât termenul de valabilitate este mai lung, cu atât viața ta este mai scurtă.”

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *