STUDIU Mai multe ouă pe zi ar putea ajuta la protejarea împotriva osteoporozei / Ouăle pot fi o modalitate de a stimula densitatea osoasă și de a reduce riscul de fractură în rândul persoanelor în vârstă

oua, cofrag, omleta Sursa Foto: Pexels.com

Omleta de ouă de dimineață ar putea face mai mult decât să vă alimenteze până la prânz – ar putea, de asemenea, să vă întărească scheletul, transmite Health.com

Un nou studiu a descoperit că consumul de ouă întregi este legat de o densitate minerală osoasă mai mare în populația din SUA. Cercetarea a fost publicată în ianuarie în Food and Function.

Alimentele bogate în calciu, cum ar fi verdețurile cu frunze și produsele lactate, au dețin de mult timp poziția de top ca fiind cele mai sănătoase alegeri pentru oase, dar acestea sunt departe de a fi singurele alimente care susțin un schelet solid. Această nouă cercetare ar putea cimenta ouăle ca fiind o altă opțiune dietetică pentru a reduce riscul de osteoporoză (oase slabe).

“Acesta nu este primul studiu care leagă consumul de ouă de sănătatea oaselor”, a declarat pentru Health autorul studiului, medicul Weihong Chen, șef al Departamentului de Sănătate Ocupațională și de Mediu de la Universitatea Huazhong de Știință și Tehnologie.

O analiză de preprint publicată în octombrie a solicitat mai multe dovezi pe această temă, dar a spus că ouăle pot fi o modalitate de a stimula densitatea osoasă și de a reduce riscul de fractură în rândul persoanelor în vârstă. Cercetări suplimentare, cum ar fi un studiu din 2021 în Journal of Midlife Health, au identificat, de asemenea, o relație între consumul de ouă întregi și faptul de a avea oase mai solide, a subliniat Chen.3

Cu toate acestea, studiul lui Chen și al colegilor săi ar putea avea un impact mai mare decât cele anterioare, deoarece, din câte știe ea, a implicat mai mulți participanți.

Iată ce au avut de spus experții despre noul studiu, precum și despre modul în care ouăle ar putea să vă ajute să vă protejați împotriva osteoporozei.

Investigarea legăturii dintre ouă și densitatea osoasă

Pentru a afla mai multe despre modul în care o dietă bogată în ouă ar putea afecta sănătatea osoasă a oamenilor, Chen și colegii săi au conceput un studiu care a inclus peste 19.000 de persoane care au participat la National Health and Nutrition Examination Survey. Acest studiu longitudinal există încă de la începutul anilor 1960, dar acest studiu a folosit date colectate în perioada 2005-2010, 2013-2014 și 2017-2018.14.

Cercetătorii au avut acces la densitatea minerală osoasă (BMD) a acestor participanți, precum și la rezultatele sondajului lor cu privire la consumul de ouă. Analiza echipei a arătat că participanții care au consumat cel puțin 3,53 uncii de ouă întregi zilnic – aproximativ două ouă mari – au avut niveluri semnificativ ridicate de DMO în femur și coloană vertebrală.

Densitatea minerală osoasă măsoară calciul și alte minerale din oase. O DMO scăzută este un semn de osteoporoză – când oasele sunt mai puțin dense, este mai probabil să se rupă.6

Persoanele în vârstă prezintă un risc mai mare de a dezvolta osteoporoză, deoarece, pe măsură ce îmbătrânim, pierdem mai mult os decât construim.

În special, femeile în vârstă pot fi mai predispuse la această afecțiune deoarece nivelurile de estrogen (care ajută la construirea și menținerea oaselor sănătoase) scad după menopauză.

Dar vârsta și sexul nu sunt singurii factori care joacă un rol în riscul de osteoporoză al unei persoane. Alimentația insuficientă, nivelul scăzut de activitate fizică, fumatul, consumul excesiv de alcool și utilizarea pe termen lung a anumitor medicamente, cum ar fi corticosteroizii, toate acestea pot expune o persoană la riscul de a avea oase slabe și fragile.

De ce ouăle ar putea fi capabile să mențină sănătatea oaselor

Ouăle sunt bine cunoscute pentru că sunt o opțiune de mic dejun cu puține calorii, precum și pentru că conțin o cantitate moderată de proteine (aproximativ 6 grame pe un ou mare de găină). Cu toate acestea, oamenii s-ar putea să nu apeleze la ouă ca modalitate de a-și proteja sănătatea oaselor – la urma urmei, ouăle nu sunt bogate în calciu, conținând doar 24 de miligrame, sau aproximativ 2% din doza zilnică recomandată pentru adulți.

Dar, potrivit noului studiu Food and Function, se pare că ouăle activează un grup de enzime corporale numite fosfatază alcalină, care pot întări oasele.

“Fosfataza alcalină (ALP) este un grup de enzime existente în principal în ficat, oase, rinichi etc., care este un biomarker al metabolismului osos și nu face parte din ou”, a explicat Chen. “Consumul de ouă întregi ar putea afecta producția de ALP, care afectează în mod semnificativ densitatea minerală osoasă atât a femurului, cât și a coloanei lombare”.

Cercetătorii au descoperit că rolul ALP a reprezentat aproximativ 72% din efectul ouălor asupra densității osoase în femur și 83% în coloana lombară.

“[Acest lucru sugerează] că o mare parte din beneficiile consumului de ouă asupra acestor zone osoase se datorează modului în care acestea au un impact asupra nivelurilor ALP”, a declarat Chen.

Pe lângă acest efect enzimatic, ouăle sunt, de asemenea, bogate în mai multe substanțe nutritive care susțin sănătatea oaselor.

“Ouăle conțin vitamina D, care ajută organismul să absoarbă calciul, un mineral care este esențial pentru oase puternice”, a declarat pentru Health Kathryn Piper, RDN, nutriționist dietetician autorizat și fondator al The Age-Defying Dietitian. “În plus, ouăle sunt pline de proteine, zinc și alte minerale care contribuie la sănătatea generală a oaselor.”

De fapt, proteinele din ouă sunt un alt motiv posibil pentru abilitățile lor de construire a oaselor.

“Ouăle sunt o sursă excelentă de proteine, iar studiile anterioare au indicat rolul indispensabil al proteinelor în metabolismul calciului și al fosforului, în transportul de vitamine și în echilibrul remodelării osoase”, a spus Chen.

Proteinele din ouă conțin chiar și secvențe de aminoacizi numite peptide bioactive care pot avea beneficii suplimentare pentru oase, a precizat ea.

De ani de zile, discuțiile despre sănătatea ouălor au fost pline de preocupări legate de faptul că acestea pot duce la un nivel ridicat de colesterol sau la boli cardiovasculare. Cu toate acestea, cercetările sugerează că ouăle pot face parte dintr-o dietă sănătoasă pentru inimă, iar Asociația Americană a Inimii chiar încurajează americanii să mănânce ouă zilnic ca sursă de proteine de înaltă calitate.1011

“Studiile sugerează că un consum moderat de ouă (în jur de unul până la două ouă întregi pe zi) nu are un impact semnificativ asupra nivelului de colesterol la persoanele sănătoase”, a adăugat Piper.

Persoanele cu colesterol ridicat preexistent ar trebui să discute cu medicul lor despre consumul de ouă, a spus Piper, dar, în general, consumul a aproximativ două ouă pe zi pare să stimuleze atât sănătatea inimii, cât și a oaselor.

Atunci când încorporați ouăle într-o dietă sănătoasă, amintiți-vă doar că modul în care le gătiți contează.

“Fierbeți, poșați sau omletați ușor ouăle cu un minim de ulei”, a sugerat Piper. “Aceste metode de gătit maximizează beneficiile nutriționale ale ouălor fără a adăuga grăsimi nesănătoase.”

În plus, ceea ce puneți cu ouăle poate adăuga sau diminua din sănătatea unei mese.

“Pentru o abordare mai echilibrată, combinați ouăle cu alimente bogate în nutrienți, cum ar fi legumele, cerealele integrale și fructele”, a adăugat ea. “Gândiți-vă la omletele pline de legume, pâinea prăjită cu avocado, salate sau sandvișuri din grâu integral cu ouă.”

 

 

Sursa Foto: Pexels.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *