Confruntați cu nemulțumirea legumicultorilor și cu turul II al alegerilor prezidențiale, liberalii asigură că sprijină Programul ”Tomate românești”, după ce inițial anunțaseră că îl vor stopa

Bani pentru cultivatorii de tomate în spații protejate Bani pentru cultivatorii de tomate în spații protejate

Guvernul condus de Ludovic Orban dă semne că nu va stopa programul ”Tomate românești”, patentat și aplicat de PSD din 2016 încoace. În programul de guvernare depus de liberali în parlament pentru învestirea noului guvern, era specificat la capitolul ”Agricultură” că ajutorul de minimis în legumicultură va suferi modificări, în sensul că banii vor fi alocați în funcție de valoarea vânzărilor operate de fermier cu factură, procentul fiind de 10% din valoarea câștigurilor fiscalizate într-un an.

Informația, postată pe rețelele de socializare, s-a viralizat, iar reacțiile au fost covârșitor împotriva intențiilor liberale. Mulți fermieri s-au plâns că fără acel ajutor de 3000 de euro/2 tone de roșii vândute la piață și obținute de pe un teren de 1000 mp ei vor renunța să mai facă legumicultură și vor pleca din nou la muncă în străinătate. Alții, mai furioși, au amenințat că vor veni să protesteze cu tractoarele la București.

Semnalele negative venite din partea asociațiilor de legumicultori au ajuns, desigur, și la urechile noului ministru al Agriculturii, Adrian Oros. În 15 noiembrie, după numai zece zile de la învestire, Oros a efectuat o primă vizită în teritoriu chiar în județul Olt, unde s-au aflat anul acesta cei mai mulți beneficiari ai ajutorului de minimis, numărul acestora, numai în ciclul I de producție, fiind aproximativ 5000, iar valoarea totală a ajutorului financiar fiind de aprox. 15.000.000 de euro.

Prezent la Izbiceni, veritabilă capitală a legumicultorilor olteni, Oros i-a asigurat pe cultivatori că ”Programul Tomata va continua în același mod și anul viitor, la fel ca și restul programelor de sprijin care sunt aprobate prin acte normative. Mai mult decât atât, ministrul a precizat că se vor identifica măsuri pentru a le îmbunătăți, astfel încât fermierii să aibă posibilitatea de a depozita produsele, de a le sorta, ambala și vinde în condiții avantajoase. Totodată, ministrul Agriculturii a dat asigurări ca mediul asociativ va fi principalul său partener de dialog în elaborarea politicilor pentru agricultură și dezvoltare rurală”.

Chiar în aceeași zi, noul ministru a semnat un proiect de HG prin care sporește suma totală pusă la dispoziție pentru programul ”Tomate românești”. Iată ce scrie în comunicatulMADR:

”Prin acest act normativ se modifică resursele financiare necesare aplicării schemei de ajutor de minimis prevăzute de H.G.nr. 107/2019, respectiv, de la maximum 233.190.000 lei, la maximum 292.925.517,8 lei.Prin suplimentarea sumei se va asigura susținerea financiară a  tuturor solicitanților eligibili din cadrul schemei (inclusiv pentru ciclul II de producție), astfel încât programul să fie aplicat de o manieră unitară și nediscriminatorie.Pentru ciclul II de producție, care se încheie la data de 20 decembrie 2019, direcțiile pentru agricultură județene, respectiv a Municipiului București estimează un număr de 6.538 beneficiari.Programul de sprijin pentru tomate cultivate în spații protejate încurajează fermierii să cultive tomate în perioadele de extrasezon, contribuind astfel la asigurarea necesarul de consum intern de tomate proaspete din producția autohtonă”.

Adrian Oros

Mai mult, tot în 15 noiembrie, MADR a publicat un alt comunicat, despre balanța comercială cu produse agro-alimentare, precizând în text că ”la pozițiile unde s-au înregistrat deficite comerciale, cum ar fi legumele, conducerea Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale a decis continuarea acordării ajutorului de minimis pentru cultivarea tomatelor în spații protejate în vederea asigurării pieței din România cu tomate produse în România pe o perioadă cât mai lungă a anului”.

Prin urmare, speriați de reacția vehementă a legumicultorilor, liberalii au dat semnale publice că vor finanța în continuare programul. Suntem, să nu uităm, în campanie electorală pentru alegerile prezidențiale, iar liberalii nu riscă să piardă voturi din cauza unei eventuale tăieri a stipendiilor guvernamentale. Poate nu întâmplător, Oros s-a deplasat chiar în județul Olt pentru a da asigurări că programul va continua. Altfel, proiectul de HG prin care a fost suplimentată schema financiară mai trebuie plimbat pe la avizare, apoi adus în ședință de guvern pentru a fi adoptat. Deci, după alegerile de duminică. Vom vedea apoi cum vor gestiona liberalii programul moștenit de la PSD.

Bani pentru cultivatorii de tomate în spații protejate

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *