EURO 2024 gastronomic, 15 iunie. Paella marinera (Spania) vs. Ćevapčići (Croația). Rețetele celor două preparate

paella, Spania, cevapcic, Croatia, euro 2024, retete, retele juanitei, calatorii culinare

Primul meci al grupei B începe astăzi de la ora 19:00 și pune față în față reprezentativele Spaniei și Croației. Partida se va disputa pe stadionul Olimpic din Berlin. G4food vă propune o altfel de confruntare, cea a mâncărurilor reprezentative pentru țările care se duelează pe teren.

Paella marinera (Spania) vs. Ćevapčići (Croația)

Paella (marinera), preparatul spaniol prin excelență

Paella a apărut cu câteva secole în urmă în zona Valenciei și până în zilele noastre este un preparat exclusiv spaniol. Poate fi întâlnit doar în Spania și în restaurantele cu profil spaniol din toată lumea. Inițial era o mâncare pentru țăranii săraci care foloseau resturi de carne, orez și vegetale pentru a rezulta un preparat extrem de sățios. Și ingredientele era extrem de ieftine. Pe măsură ce paella a devenit o mâncare pentru clasele avute a fost îmbunătățită cu produse de lux, precum peștele și fructele de mare. Și așa a apărut paella marinera. Mai multe despre paella în general și despre paella valenciana, citește aici.

Ingrediente:

300 g orez bomba, orez cu bob rotund

Câte 2-3 creveți cruzi pentru fiecare persoană

2-3 calamari sau o pungă de calamari congelați

Câteva scoici de persoană

1 ceapă, tocată mărunt

2 căței de usturoi, tocați mărunt

50 g ulei de măsline

2 ardei grași (1 roșu, 1 verzi), tocați

1 roșii dată pe răzătoare

3 cartofi medii, tăiați în cuburi

1 litru de apă sau supă de pește și fructe de mare

Sare, piper, boia dulce după gust

Câteva fire de șofran

Cum se prepară

Încălziți uleiul într-o tigaie mare. Adăugați creveții curățați și prăjiți-i un minut pe fiecare parte. Puneți-i de o parte. Aruncați scoicile curățate și spălate bine în uleiul din tavă și lăsați-le până se deschid. Dați-le de-o parte și adăugați ceapa tocată. Căliți până devine aurie. Puneți usturoiul, ardeii, roșiile și mai căliți 5 minute. Adăugați calamarii și orezul, căliți un minut și puneți apa sau supa de pește. Acum e momentul pentru a adăuga sare, piper, șofran și boia. Lăsați la fiert la foc mediu cam 20 de minute până când orezul e fiert și lichidul s-a evaporat. Nu amestecați excesiv altfel bobul de orez se fărâmă și se transformă în pilaf. Puneți deasupra creveții și scoicile și serviți. Dacă o doriți mai uscată, mai crocantă, puneți tava în cuptor la 200 de grade, căldură sus-jos, pentru 15-20 de minute.

Ćevapčići, micii din spațiul fost iugoslav

Veți spune ca ćevapčić sunt un produs al bucătăriei sârbe, iar sârbii sunt istoric dușmanii croaților. E corect. Dar la fel de corect este că în secolul al XX-lea micii sârbești s-au răspândit în tot spațiul iugoslav așa că îi veți întâlni peste tot în Croația. Sunt frații central-balcanici ai micilor românești și al kebab-lui turcesc sau al gyros-ului grecesc. Cine n-a mai gustat, ia unul și mai comandă încă cinci. Secretul preparării unor  ćevapčić reușiți stă în alegerea cărnii, care trebuie să conțină și grăsime și în folosirea unor condimente de calitate. Mai trebuie și destulă răbdare căci e un preparat ce necesită cam două zile.

Ingrediente

500 de grame carne tocată de vită, aproximativ 15% grăsime

500 de grame carne tocată de porc, aproximativ 15% grăsime

500 de grame carne tocată de miel

1 ceapă mare

4 căței de usturoi

2 lingurițe sare

piper negru proaspăt măcinat

1 lingură boia de ardei iute, aproximativ 15 grame

1 linguriță boia afumată, aproximativ 5 grame

1,5 linguriță bicarbonat de sodiu

Cum se prepară

Puneți toată carnea într-un bol mare. Radeți fin ceapa și usturoiul și adaugați-le în bol. Puneți toate condimentele uscate și bicarbonatul de sodiu. Folosind mâinile foarte curate, amestecați atent și ușor toate ingredientele până se combină bine, dar evitați să le amestecați prea mult. Acoperiți bolul și puneți-l în frigider pentru cel puțin 1-4 ore, dar preferabil peste noapte.

Luați câte o lingură de amestec de carne (cam cât ai folosi pentru o chiftea standard). Și, folosind mâinile și o suprafață plată, dați-le o formă alungită puțin mai groasă decât degetul arătător. Când ați terminat, lăsați-i să se odihnească la temperatura camerei.

Se gătesc pe grătar sau în tigaie pe aragaz. Tigaia trebuie să fie extrem de încinsă. Nu-i lăsați mai mult de un minut sau două pe fiecare parte ca să rămână suculenți și fragezi în centru.

Rețeta de ćevapčići este preluată de la The Johan.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *