Deficitul de experți în ameliorarea plantelor ar putea avea un impact asupra securității alimentare globale

experti, ameliorarea plantelor, deficit, securitate alimentara Sursa foto: Corepics Vof | Dreamstime.com

Lipsa oamenilor de știință specializați în creșterea și ameliorarea plantelor ar putea avea implicații „grave” asupra securității alimentare în întreaga lume, potrivit unei noi cercetări efectuate pe trei continente, transmite Phys.org.

Ameliorarea plantelor este o știință multidisciplinară care stă la baza producției globale de alimente, hrană pentru animale, combustibil și fibre.

O lucrare comună realizată de agenția științifică națională australiană CSIRO, Universitatea Lincoln din Noua Zeelandă și Universitatea McGill din Canada, realizată pentru a aborda această problemă, a descris o imagine îngrijorătoare a capacității viitoare în domeniul ameliorării plantelor.

Documentul a constatat că, pentru a menține nivelul nostru de producție de produse agroalimentare, fibre și furaje, trebuie să abordăm urgent problema lipsei de competențe din domeniu.

Autorul principal și cercetător științific CSIRO, Dr. Lucy Egan, a declarat că acest deficit se acumulează de ceva timp și are potențialul de a avea un impact asupra producției agricole la nivel mondial.

„Ceea ce observăm este o întreagă generație de specialiști în ameliorarea plantelor cu înaltă calificare care acum ajung la vârsta pensionării, cu un gol lăsat, deoarece absolvenții universitari aleg să se concentreze pe alte domenii ale științei plantelor, inclusiv biologia moleculară”, a declarat Dr. Egan.

„Implicațiile acestei penurii ar putea fi grave, afectând inclusiv securitatea alimentară globală și economiile diferitelor țări din întreaga lume, inclusiv Australia”, a adăugat ea.

Dr. Rainer Hofmann, de la Universitatea Lincoln, a declarat că situația este la fel de gravă și în Noua Zeelandă.

„Producția agricolă joacă un rol atât de important pentru țara noastră și, prin urmare, este foarte important să începem să analizăm strategii pentru a încetini acest deficit de competențe”, a declarat Dr. Hofmann.

„Cercetarea noastră a analizat starea actuală a cultivării plantelor în sectoarele terțiar, guvernamental și industrial și a constatat că scăderea competențelor în domeniul cultivării plantelor va avea efecte de flux pentru o gamă largă de sectoare agroalimentare”, a adăugat el.

Raportul a evidențiat o serie de răspunsuri la deficitul de competențe, inclusiv necesitatea unei abordări coordonate între sectorul public și cel privat.

Dr. Valerio Hoyos-Villegas, de la Universitatea McGill, a declarat că una dintre cheile pentru a aborda deficitul va fi înființarea unor facilități de formare dedicate în diferite țări.

„De asemenea, trebuie să ne concentrăm mai mult pe programele de absolvire în domeniul ameliorării plantelor și să creștem implicarea sectorului privat dacă vrem să ținem pasul cu progresele științifice și tehnologice emergente din acest sector”, a declarat Dr. Hoyos-Villegas.

„Datorită naturii pe termen lung și a varietății industriilor agricole pe care le deservește ameliorarea plantelor, este important ca finanțarea și cercetarea să devină o chestiune prioritară, cu o educație modernizată în materie de ameliorare a plantelor pe primul loc”, a mai spus Villegas.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *