Bateriile care funcționează cu ajutorul solului ar putea aduce energie ieftină și curată în fermele din Europa

baterii, bacterii, sol, bactery Sursa foto: PxHere

Bateriile care funcționează cu ajutorul solului, de tipul „instalează și uită”, ar putea aduce energie ieftină și curată în fermele din Europa, transmite Euronews.

Bateriile alimentate de bacterii ar putea furniza în curând fermelor energie ieftină și sustenabilă.

Firma britanică Bactery, aflată la început de drum, se bazează pe electronii produși de bacteriile din sol pentru a recolta energie electrică verde din pământ.

Bateriile sale reîncărcabile din sol au potențialul de a funcționa non-stop, în întreaga lume.

Fondatorii companiei speră că această tehnologie va accelera trecerea la o agricultură bazată pe date, ajutându-i pe fermieri să crească randamentul și să conserve resursele, fără a fi nevoiți să instaleze o infrastructură energetică scumpă și greu de întreținut.

Cum funcționează bateriile bacteriene?

Bateriile alimentate de bacterii de la Bactery se bazează pe „pile de combustie microbiene din sol”, care captează energia din reacțiile chimice naturale care au loc în microorganismele din sol.

Electrozii pe bază de carbon sunt poziționați în sol și conectați la un circuit extern. Acest sistem transferă electronii generați de anumite microorganisme pe măsură ce „consumă” compușii organici prezenți în sol, transformându-i în energie electrică.

Astfel de celule pot fi conectate la o baterie pentru a stoca această energie.

Dr. Jakub Dziegielowski a făcut parte din echipa de cercetare care a dezvoltat pilele în 2019, în timpul doctoratului său în inginerie chimică la Universitatea din Bath, în Marea Britanie. Acestea au fost testate pe un sistem de filtrare a apei în Brazilia.

Acum, el duce conceptul cu un pas mai departe, dezvoltând modalități de a crește producția de energie electrică la scară largă, adaptate la procesele biologice din sol.

În următoarele 12 luni, compania sa, Bactery, va continua să își perfecționeze prototipurile în vederea începerii producției la scară mică, înainte de a lansa un produs comercial în 2026.

Cum ar putea ajuta bateriile de bacterii agricultorii?

Tehnologia se dezvoltă rapid pentru a-i ajuta pe fermieri să colecteze date despre starea câmpurilor lor, să aibă grijă de culturi și să reducă cheltuielile.

Dar senzorii și dispozitivele conectate la internet necesită energie care nu este întotdeauna ușor de instalat și de întreținut. Cablurile pot obstrucționa câmpurile, bateriile de unică folosință trebuie monitorizate și înlocuite, iar sursele de energie regenerabilă, cum ar fi panourile solare, funcționează la capacitate maximă doar în condiții meteorologice adecvate.

„Fermierii apreciază din ce în ce mai mult importanța datelor pentru a lua decizii în cunoștință de cauză în vederea adoptării unor practici agricole eficiente din punct de vedere al utilizării resurselor”, spune profesorul Mirella Di Lorenzo, unul dintre directorii Bactery și profesor de inginerie chimică la Universitatea din Bath.

„Noi eliminăm bariera în calea generării acestor date prin crearea unei modalități durabile de a alimenta senzorii, făcându-i să fie mereu activi, ieftini, cu întreținere redusă și cu impact redus”, a adăugat ea.

Sursa foto: PxHere

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *