Zero waste. Ce faci cu albușurile care îți rămân de la preparatele de sărbători? / Rețetă simplă cu fructe, potrivită în orice sezon

prajitura cu visine Sursa foto: G4food

De obicei la sărbători, dar nu numai, rămân albușuri de la diverse rețete, cum ar fi maioneza sau cozonacii. În loc să le arunci, le poți transforma rapid într-o prăjitură cu fructe, care îi va încânta pe toți. Ai nevoie de vreo 6 albușuri. Dacă nu ți-au rămas atâtea de data asta, poți să le păstrezi la congelator. Ține o caserolă de circa 300 ml în congelator, în care să pui când îți rămâne unul sau mai multe albușuri de la altă rețetă. Când se umple caserola, scoate-o din congelator și lasă albușurile să se dezghețe la temperatura camerei. Sunt la fel de bune ca și cele proaspete.

Iată rețeta de prăjitură cu fructe:

1 pahar de albușuri (5-6 albușuri)

1 pahar de zahăr tos

1/2 pahar de ulei de floarea soarelui

1 și 1/2 pahare de făină albă

un praf de sare

1 plic zahăr vanilat sau esență de vanilie

Mod de preparare:

Într-un castron mare se pun albușurile și un praf de sare. Se bat cu mixerul până se formează o spumă albă și consistentă. Se adaugă treptat zahărul tos și vanilia, bătând în continuare cu mixerul. Se obține o spumă tare, ca pentru bezele. Când am terminat de pus tot zahărul, nu mai folosim mixerul.

În continuare, compoziția se amestecă cu o spatulă, ușor, de jos în sus, adăugând alternativ câte puțină făină cernută și ulei. Pe măsură ce adăugăm făina și uleiul, compoziția se va lăsa. Nu vă faceți probleme din această cauză.

După ce au fost adăugate toate ingredientele, compoziția se toarnă într-o tavă tapetată cu hârtie de copt. Într-o tavă de 26×34 cm, stratul va avea aproximativ 1 cm grosime. Deasupra puneți fructe din belșug.

În funcție de anotimp, prăjitura poate fi făcută cu vișine, cireșe, zmeură, mure, afine proaspete sau congelate. Scoateți sâmburii de la vișine sau cireșe. Dacă folosiți fructe congelate, nu le dezghețați, le puneți direct din congelator (ca în foto de mai sus).

Prăjitura se coace la mijlocul cuptorului, la 150 grade, circa 45 de minute (faceți proba cu scobitoarea pentru a fi siguri că este coaptă).

Varianta răsturnată:

Prăjitura este delicioasă și cu mere, pe care le găsiți în orice sezon.

Mod de preparare:

Înainte de a vă apuca să faceți compoziția, curățați și tăiați în felii groase un kilogram de mere. Ungeți o tavă cu un strat generos de unt, așezați feliile de mere și dați tava la cuptor până pregătiți compoziția de pandișpan din albușuri.

Urmați pașii de mai sus pentru a face compoziția. Când este gata, scoateți tava din cuptor și turnați compoziția peste mere.

Coaceți prăjitura circa 45 de minute. Imediat după ce o scoateți din cuptor, puneți un platou sau o tavă deasupra (trebuie să aibă cel puțin dimensiunile tăvii), țineți bine cu mâinile și răsturnați cu grijă prăjitura.

prajitura rasturnata cu mere
Sursa foto: G4food

Poftă bună!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *