Zbaterile micului fermier: un fost mecanic la CFR Timișoara a înființat o fermă de creștere a animalelor, dar pandemia Covid- 19 i-a dat multe planuri peste cap

Zbaterile micului fermier: un fost mecanic la CFR Timișoara a înființat o fermă de creștere a animalelor, dar pandemia Covid- 19 i-a dat multe planuri peste cap Zbaterile micului fermier: un fost mecanic la CFR Timișoara a înființat o fermă de creștere a animalelor, dar pandemia Covid- 19 i-a dat multe planuri peste cap

”Nu mai mergea treaba la serviciu, am plecat și am venit aici la țară, acum zece ani. Cu pământul de la părinți și cu animalele pe care le-am cumpărat în timp am dezvoltat o fermă în marginea satului. Am 20 de vaci cu lapte rasa Bălțata Românească, am porci din rasa Bazna și sute de păsări. Am cumpărat utilaje, mașini agricole. Am construit grajduri, cotețe, magazii. Am chiar și o cameră a fermierului. Muncesc eu și soția, ne mai ajută și copiii, dar băiatul lucrează la o firmă, fata e la liceu, vrea să meargă la Facultatea de Agronomie”, a declarat pentru Lantulalimentar.ro, Vasile Dudunica, din satul Răchita, comuna Dumbrava din județul Timiș.

Vasile Dudunica

Problema lui Vasile Dudunica nu este producția: în ferma sa poate crește un număr mare de animale. Problema lui e vânzarea. A spus că a vândut laptele unui mare procesator din Ardeal, dar a renunțat din cauza prețului de livrare prea mic. A început să vândă laptele și brânzeturile la piața din Făget, un mic orășel din apropiere, dar piața a fost închisă din cauza pandemiei Covid – 19.

Cu laptele pe care nu-l mai poate vinde, îngrașă porcii Bazna pe care i-a primit în cadrul programului de minimis. I-au fost oferiți atunci, gratuit, 10 purcei. După ce i-a îngrășat, opt i-a vândut la un abator din Timișoara, doi i-a păstrat pentru consum propriu. Dar fermierul a continuat să crească Bazna și are acum 13 purcei de vânzare. Nu-i poate vinde însă din cauza restricțiilor impuse de autorități pentru combaterea epidemiei de Pestă Porcină Africană. În plus, dacă nu se autorizează ca fermă comercială de tip A, specializată în creșterea suinelor, nu va mai putea vinde purcei.

Vasile Dudunica a furnizat până de curând viței îngrășați unui centru de achiziție din apropiere. Centrul s-a închis însă din cauza pandemiei Covid -19.
”M-a sunat patronul s-mi spună că nu mai cumpără viței, deocamdată. El exporta în Italia și Croația. Acum țin vițeii în fermă, sperând să își reia comerciantul activitatea”, a spus Vasile.

Fermierul și-a înscris recent văcuțele într-o asociație care efectuează Controlul Oficial al Producției și speră să încaseze Sprijinul Cuplat pentru Zootehnie. Acest sprijin a fost în trecut de 1000 de euro, dar Vasile nu s-a numărat printre beneficiari, fiindcă atunci creștea metiși pe care autoritățile nu i-au recunoscut ca fiind eligibili.
În schimb, a reușit să facă pășunea de 22 de ha eligibilă pentru măsurile de agromediu și încasează subvenții europene.

”Din cauza pandemiei, eu nu mai reușesc să vând nimic, nici lapte și brânzeturi la piața din Făget, nici viței îngrășați care ar fi ajuns la export. M-a prins situația asta și cu un cred bancar descoperit. Eu nu am accesat fonduri europene, m-am descurcat cu resurse proprii”, a spus fermierul.

Vasile Dudunica reprezintă perfect categoria fermierilor români care nu beneficiază de ajutorul substanțial al statutului, ocoliți mai mereu de ajutoarele financiare, fără succes în accesarea banilor europeni. Totodată, ei sunt furnizori exclusiv de materie primă și nu au reușit să facă un pas către procesarea în mod tradițional a cărnii, autorizarea necesitând un lung proces birocratic care îi descurajează pe micii fermieri. El nu este nici asociat cu alți fermieri din zonă pentru a-și susține interesele, asociația care efectuează COP nu are scopuri comerciale. Vasile Dudunica are toate datele unei excelente ferme de familie, dar are nevoie, totodată, de o mână întinsă într-o situație care s-a complicat pentru toată lumea.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

Comentarii

  1. Daca dl Vasile vrea sa infiinteze exploatatie de tip A pentru cresterea porcilor va trebuii sa renunte la celelalte animale altfel nu se incadreaza in masurile de biosecuritate. Deci cum o dai statul iti taie aripile ca doar suntem in Romania si trebuie sa mancam de la supermarket taranul il falimentam

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *