Felul în care este metabolizat zahărul la nivel cerebral ar putea ajuta cercetarea științifică legată de boala Alzheimer și a altor forme de demență, reiese dintr-un studiu publicat în revista Nature Metabolism și coordonat de Buck Institute for Research on Aging din California, anunță agenția Ansa.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:
- articolul continuă mai jos -
Experimentele realizate pe musculițe de oțet (Drosophila melanogaster) și pe celule umane cultivate în laborator au arătat că neuronii „ard” zaharurile — sursa lor principală de energie — într-un mod diferit față de cum se credea anterior. Iar acest mecanism este strâns legat de acumularea de proteine toxice, caracteristică bolilor neurodegenerative. Descoperirea deschide, astfel, calea unor noi terapii împotriva maladiei Alzheimer și altor forme de demență.
Rezultate promițătoare inclusiv pe celule umane cultivate în laborator
Glucoza conținută în zahăr este stocată în organism, în special în ficat și mușchi, sub formă de glicogen. Deși cantități mici de glicogen se găsesc și în creier, rolul său în acest organ a fost mult timp considerat nesemnificativ. „Acest nou studiu pune la îndoială această viziune, cu implicații surprinzătoare. Glicogenul nu rămâne inactiv în creier, ci este implicat în patologiile acestuia”, afirmă Pankaj Kapahi, coordonatorul cercetării.
Cercetătorii au descoperit că în creierul afectat de demență se acumulează glicogen în exces, iar acest fapt pare să contribuie la progresia bolii. Motivul: așa numita proteină tau. cea care se acumulează în creier în cazul bolii Alzheimer, se leagă de glicogen, îl „sechestrează” și împiedică astfel utilizarea lui de către celule.
Eliberând aceste depozite de zahăr și restabilind activitatea enzimei responsabile de degradarea glicogenului, autorii studiului au reușit să reducă efectele toxice ale acumulării de proteine, atât în modelele animale, cât și în neuronii umani crescuți în laborator din celule stem.
Această descoperire ar putea duce la dezvoltarea unor terapii noi, axate pe metabolismul glucidic cerebral, în lupta contra Alzheimerului.