În țările dezvoltate, peste jumătate din caloriile consumate de oameni provin din alimente ultraprocesate, iar acest lucru nu este deloc benefic.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:
- articolul continuă mai jos -
Produse precum cerealele de mic dejun, dulciurile ambalate sau mâncărurile congelate au fost asociate cu un risc crescut de diabet, boli de inimă, cancer și chiar moarte prematură, potrivit today.com.
Specialiștii recomandă limitarea acestor alimente, dar pentru a reuși să faci acest lucru este important să știi cum să le recunoști.
Care este diferența dintre un aliment procesat și unul ultraprocesat
Totul se reduce la ingredientele de pe etichetă, explică dr. Ian Smith, medic specializat în nutriție.
„Un aliment ultraprocesat are, de regulă, mai mult de cinci ingredient pe etichetă. Cele procesate, în schimb, conțin doar două sau trei ingrediente ușor de recunoscut”, spune el.
Un alt criteriu ar fi că alimentele procesate suferă doar modificări minore față de forma lor naturală – cum ar fi fructele feliate, laptele îmbuteliat, carnea ambalată sau legumele la conservă.
Dacă lista de ingrediente conține denumiri lungi și greu de pronunțat (sau îndulcitori precum eritritolul și xilitolul), e un semn clar că produsul este ultraprocesat.
„Dacă nu poți pronunța ușor ingredientele, cel mai probabil nici nu sunt bune pentru tine,” avertizează medicul.
De ce e bine să reduci consumul de alimente ultraprocesate
Chiar dacă aceste alimentele ultraprocesate sunt accesibile și rapide, o dietă bazată, în principal, pe alimente integrale și naturale este cheia unei sănătăți optime.
Produsele ultraprocesate au, adesea, un conținut ridicat de zahăr și sare, dar puțini nutrienți utili. Un studiu realizat în 2024 pe 200.000 de adulți americani a arătat că persoanele care consumă cele mai multe alimente ultraprocesate au un risc cu 11% mai mare de a dezvolta boli cardiovasculare și cu 16% mai mare de boală coronariană, comparativ cu cei care consumă mai puține.
Alte cercetări au legat consumul excesiv de alimente ultraprocesate de peste 30 de afecțiuni diferite, printre care se numără cancerul, obezitatea, depresia și declinul cognitiv.
Cum poți face schimbări simple, pentru a te menține sănătos
Nu este realist să decizi eliminarea totală a alimentelor ultraprocesate din viața ta, pentru că timpul și bugetul nu permit întotdeauna acest lucru. Însă poți face alegeri mai bune:
- Alege versiuni cât mai simple ale produselor – de exemplu, cereale integrale fără zahăr adăugat.
- Gătește acasă cât mai des: cartofii prăjiți din cartofi proaspeți sunt mai sănătoși decât cei de la fast-food.
- Umple-ți farfuria, în cea mai mare parte, cu alimente integrale și minim procesate, care își păstrează nutrienții.

Sursa foto: Pexels





