Vinul englezesc care rivalizează cu șampania / Sudul Angliei are acum o climă foarte asemănătoare cu cea din regiunea Champagne de acum 50 de ani

podgorie vinuri Sursa Foto: Guy Bell

Ca urmare a schimbărilor climatice, producătorii englezi de vinuri pot acum să cultive strugurii tradițional asociați cu șampania și să producă vin spumant de calitate superioară.

Timp de peste 300 de ani, șampania a fost de facto băutura de sărbătoare: folosită pentru a toasta la nunți, stropită de piloții de curse cu motor învingători și băgată în ea de Marilyn Monroe. De când acest „spumant” a fost produs pentru prima dată în 1668 de călugărul Dom Pérignon în regiunea franceză care i-a dat numele, reputația sa a fost de neegalat pe piața vinurilor spumante, în ciuda concurenței numeroase din partea altor vinuri spumante, relatează BBC.

Există însă un nou concurent în industria vinului spumant de calitate superioară, produs într-o regiune care ar putea surprinde consumatorii din întreaga lume: sudul Angliei. Încălzirea globală înseamnă că Regatul Unit, cunoscut ca fiind rece și umed, devine încet mai cald și mai însorit, iar sudul Angliei are acum o climă foarte asemănătoare cu cea din regiunea Champagne de acum 50 de ani.

„Ca urmare a acestei schimbări climatice, producătorii englezi de vin au putut cultiva struguri asociați în mod tradițional cu șampania și să producă vinuri spumante de înaltă calitate care prezintă caracteristici ce amintesc de șampania tradițională”, spune Sam Linter, șeful producției de vin la Colegiul Agricol Plumpton, situat la poalele South Downs (un mal abrupt de cretă de 160 de kilometri care se întinde în sud-estul Angliei).

„Schimbările climatice înseamnă că acum putem coace struguri de calitate superioară, precum Pinot Noir, Pinot Meunier și Chardonnay, potriviți pentru producția de vin spumant”, spune Chris Boiling, editor al revistei online Canopy a International Wine Challenge. „Talentul joacă, de asemenea, un rol esențial. Avem o nouă generație de vinificatori minunați care produc vinuri bune în mod constant. În urmă cu 20 de ani, [vinurile] erau considerate imitații ale șampaniei. Acum, producătorii de vinuri au mai multă încredere în propriile abilități, struguri și terroir – iar vinul spumant englez își dezvoltă propria identitate distinctivă, cu fructe proeminente și note toastate și elegante”, spune Boiling.

În urmă cu 30 de ani, la Plumpton, programul de studii se axa pe arabil și creșterea animalelor. Acum se axează pe viticultură, oenologie și vinificație. Terenul înconjurător, unde odinioară pășteau oile și înfloreau livezile de meri, este acum acoperit cu rânduri de viță de vie.

„Creșterea vinificației engleze a avut un impact transformator asupra agriculturii tradiționale”, spune Linter. „A modificat peisajul și a creat, de asemenea, noi oportunități economice pentru comunitățile agricole, inclusiv ospitalitatea și turismul.”

La 15 mile sud-est de Plumpton, podgoria Rathfinny este situată pe pantele sudice ale South Downs din comitatul istoric Sussex. Are o suprafață de 600 de acri, produce între 300 000 și 400 000 de sticle anual și exportă în SUA, Japonia, Coreea de Sud și Norvegia.

Înainte ca echipa formată din soțul și soția Mark și Sarah Driver să decidă să diversifice și să adopte producția de vin în 2010, podgoria era o fermă în care lucrau două persoane. Acum, 90 de angajați sunt împărțiți între producția de vin și administrarea unității de cazare și a restaurantului de la fața locului.

„Suntem aproape de aeroportul Gatwick și de Londra și ne aflăm într-o poziție perfectă pentru a valorifica atât viticultura, cât și turismul”, spune Sarah. „Viile noastre sunt plantate pe pante însorite, orientate spre sud. Acest lucru le protejează de îngheț, iar strugurii sunt menținuți curați și fără mucegai de briza mării, care adaugă și un strop de salinitate vinului.”

Un alt factor-cheie în succesul vinurilor din Sussex constă în peisajul înconjurător și în solul acestuia. O scurtă plimbare de la Rathfinny vă duce la misteriosul Long Man of Wilmington, o imensă figură de cretă sculptată în coasta dealului. O plimbare de aici, pe lângă meandrele râului Cuckmere, vă duce la o altă figură misterioasă din cretă – aceasta reprezentând un cal alb – și apoi la stâncile iconice Seven Sisters, ale căror stânci dramatice apar în filmele Harry Potter și Pocalul de Foc, Robin Hood Prințul Hoților și pe sticlele de la Rathfinny.

„Solul pe care ne aflăm este cretă, ceea ce este perfect pentru viță de vie, deoarece reține apa și permite viței de vie să înflorească fără irigații”, spune Sarah, în timp ce își trece degetele peste stâncile decupate, cu textură cretă, reprezentate pe o sticlă de Rathfinny Blanc de Blanc. „Este exact la fel și în Champagne”.

Această vale a oferit multă vreme inspirație pentru artiști și scriitori. Eric Ravilious a evocat curbele blânde ale zonei și clădirile cu ziduri de silex în numeroase picturi. Scriitoarea Virginia Woolf a locuit la Monk’s House în satul Rodmell. Sora ei, Vanessa Bell, și iubitul ei, Duncan Grant (ambii pictori), locuiau aproape de Rathfinny, la Charleston Farmhouse. Vechea biserică saxonă din satul Berwick este decorată cu picturi murale realizate de cei doi în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. Acestea includ scene de la recoltarea cerealelor și a fructelor.

La acea vreme, însă, nu existau struguri.

Romanii au fost primii care au adus vița de vie în Marea Britanie acum 2.000 de ani. Normanzii au stabilit, de asemenea, viticultura cu succes 1 000 de ani mai târziu, dar viticultura a decăzut în Evul Mediu. Și, în ciuda unui val de interes stârnit de aventurierii secolului al XVIII-lea, abia în anii 1970 a început cu adevărat renașterea viticulturii engleze.

„Bolney Wine Estate, înființată în 1972 de Rodney și Jean Pratt în West Sussex, s-a aflat în fruntea mișcării vinicole din Anglia și a jucat un rol semnificativ în modelarea peisajului vitivinicol al țării”, spune Linter, care a fost anterior vinificator șef la Bolney. „În anii 1970, producția de vin englezesc se confrunta cu riscuri și provocări inerente din cauza tiparelor meteorologice imprevizibile, a cunoștințelor limitate despre soiurile de struguri potrivite pentru climă și a lipsei unor tradiții de vinificație consacrate.”

Bolney, împreună cu alți câțiva producători pionieri, a acceptat aceste provocări și a deschis calea pentru industria vinicolă engleză modernă, demonstrând că este posibil să se producă vinuri excepționale.

În prezent, există aproape 1 000 de podgorii în Anglia și Țara Galilor, dintre care 500 numai în Sussex. Redfold Vineyard se află pe locul unei foste tabere de neanderthalieni cu vedere spre fortul din epoca fierului din Chanctonbury Ring. Proprietarii săi, Charles și Wendy Outhwaite, fac parte dintr-o nouă generație de vinificatori recunoscuți la nivel internațional. Redfold’s Ambriel Classic Cuvée a fost nominalizat de Decanter Magazine drept unul dintre vinurile anului 2020. De fapt, toate vinurile din prima lor recoltă au câștigat medalii internaționale și nu sunt singurii.

Vinurile englezești au obținut recunoaștere și aprecieri semnificative pe scena națională și internațională și au fost prezentate la dineuri de stat și evenimente regale prestigioase. În plus, în degustările pe nevăzute împotriva șampaniei, acestea s-au impus – atât de mult încât producătorii de șampanie au început să cumpere suprafețe mari de teren în Regatul Unit.

„[Producătorii francezi de șampanie] Pommery și Taittinger achiziționează proprietăți imobiliare în sudul Angliei”, spune Boiling. „De asemenea, Henkell Freixenet, colosul Cava, Benguela Cove din Africa de Sud și Jackson Family Wines din California au făcut același lucru. Toți aceștia văd aici potențialul de a produce vinuri spumante și liniștite de calitate superioară.”

Vinurile spumante din Sussex se vând în medie între 20 și 40 de lire sterline pe sticlă, iar numele podgoriilor din South Downs, precum Bolney, Ridgeview, Nyetimber și Rathfinney, devin sinonime cu vinurile spumante de calitate superioară în rândul cunoscătorilor de spumante. Alături de alte podgorii, acestea sunt câștigătoare regulate ale premiilor pentru vinuri spumante englezești acordate de Decanter Magazine, International Wine Challenge și Wine of Great Britian (Wine GB).

„Vinurile noastre sunt acum recunoscute ca fiind de o calitate constant ridicată”, spune Sarah. „Așa că speranța noastră este că, într-o zi, oamenii vor sărbători cu un pahar de Sussex mai degrabă decât cu șampanie.”

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *