Cu toții folosim tigăile antiaderente, însă studii recente au arătat că materialul folosit pentru a le crea ar putea dăuna sănătății. Nu e clar încă dacă e cu adevărat periculos pentru sănătate sau nu, însă alți specialiști au venit repede cu alte soluții. Mai precis, cum să transformi o tigaie obișnuită în una antiaderentă, în modul cel mai natural.Poți folosi o tigaie din oțel inoxidabil și să o faci rapid să fie antiaderentă în doar câțiva pași simpli, dup cum arată pe Instagram @snehasinghi1. Tehnica e simplă și folosește ingrediente naturale. Trucul constă în a încălzi tigaia suficient de bine înainte de a adăuga grăsimea și în a folosi testul cu apă pentru a te asigura că este pregătită, arată thespruceeats.
Vezi această postare pe Instagram
Iată ce ai de făcut:
-
Încălzirea tigăii:
Așază tigaia din oțel inoxidabil pe arzător, la foc mediu-mare. Pune mâna deasupra tigăii (fără să o atingi) pentru a verifica dacă căldura se transmite către palma ta. Când tigaia este fierbinte, aproximativ un minut sau două, este gata pentru testul cu apă.
-
Testul cu apă:
Stropește puțină apă în tigaie. Dacă apa se evaporă imediat, înseamnă că tigaia nu este suficient de fierbinte. Repetă testul la fiecare 30 de secunde până când apa formează mici picături care par să plutească sau să danseze pe suprafața tigăii.
-
Adăugarea grăsimii:
După ce ai trecut testul cu apă, redu căldura la mediu/mediu-scăzut și adaugă grăsimea dorită (de exemplu, unt, ulei de măsline etc.), apoi pune alimentul pe care vrei să-l gătești.
-
Atenție la temperatură:
Este important să reduci căldura la mediu/mediu-scăzut după testul cu apă. Dacă tigaia rămâne prea fierbinte, grăsimea pe care o adaugi poate începe să fumege sau chiar să ia foc, deoarece va depăși punctul de fumegare.
De ce funcționează această metodă
Acest truc se bazează pe un fenomen fizic numit efectul Leidenfrost. Potrivit ThoughtCo., „În efectul Leidenfrost, un lichid aflat în apropierea unei suprafețe mult mai fierbinte decât punctul său de fierbere va produce un strat de vapori care izolează lichidul și îl separă fizic de suprafață.”
Pe scurt, diferența dintre temperatura tigăii și punctul de fierbere al lichidului creează un fel de „barieră” între lichid și suprafață.
Testul cu apă ne permite să determinăm dacă acest punct a fost atins, ceea ce ne indică dacă tigaia este suficient de fierbinte pentru a găti fără ca alimentele să se lipească. (Nimeni nu vrea alimente care se lipesc de tigaie!)
De ce să folosești testul cu apă
După ce am testat acest fenomen, pot spune cu încredere că voi folosi această metodă de fiecare dată când folosesc tigăile din oțel inoxidabil. Ca cineva care gătește de mai multe ori pe zi și folosește intens ustensilele de gătit, acest truc mă scutește de a curăța aceeași tigaie antiaderentă pe care o folosesc în fiecare dimineață.