Vara aproape s-a terminat, vacanța nu. Ce cadouri gastronomice pentru cei dragi poți aduce la întoarcerea din Spania

cadouri, Spania Sursa foto: Unsplash

Vacanța în Spania, oriunde ai merge, are atât de multe componente încât nu știi ce să mai bagi în desaga de amintiri. Mare, istorie, munte, aventuri și, nu în cele din urmă, gastronomie. Când zilele de recreere sunt pe terminate vine a doua dilemă: ce cadouri ducem acasă?

Cel mai la îndemână (pe lângă magneții de frigider și imitațiile de evantaie andaluze) sunt produsele gastronomice. În Spania opțiunile sunt foarte multe. Iată câteva:

Jamon 

Neapărat iberic. Dacă vreți în marja economică luați-l din supermarket. Dacă doriți ceva mai special există magazine dedicate unde vi-l poate tăia manual și prepara în pachete vidate sau îl găsiți deja ambalat în vid. Există și opțiunea mai de lux a cutiilor de carton cu marca firmei în care sunt introduse pachețele vidate (în general au între 80 și 100 de grame). Ca să nu spună mamaie că i-ai luat mezeluri.

Dacă vă încumetați să achiziționați o pulpă întreagă, aceasta vă va fi ambalată în cutie și expediată în România. În acest caz bine ar fi să investiți și într-un dispozitiv de lemn din cel în care se fixează pulpa pentru a fi mai ușor tăiate feliile de jamon (Atenție! Necesită îndemânare).

cadouri

Ulei de măsline

Spaniolii spun ca este cel mai bun din lume. Cu siguranță e cel mai scump. În ultimii ani, datorită secetei recolta de măsline a scăzut, prețul uleiului crește necontrolat, dar ca turist nu te vei uita la bani, așa-i? Ia doar din cel extra virgin, dacă se poate de Jaen. Cu o sticlă de „aur verde” vei rupe inimile la întoarcerea acasă.

Nu uita să îl înfășori bine și să îl pui în bagajul de cală. Dacă ai doar bagaj de mână, există opțiuni de achiziționare în magazinele din aeroport, dar prețul te va întrista.

Brânză

Spania este printre cei mai mari producători de brânză din lume. Există variante maturate, semi-maturate. Pe cele proaspete mai bine le eviți, nu le prind bine călătoriile. Poți alege brânză de vacă, de capră, de oaie, amestecată sau cu arome și inserții (busuioc, trufă, cava etc). Nu ezita să o alegi de la raioanele de profil ale supermarketului, pentru că ai opțiuni de produse de proximitate, majoritatea foarte bune. Alternativa sunt magazinele de delicatese sau chiar lactate (unele sunt deschise chiar de firmele producătoare) și evident oferta foarte scumpă și limitată din aeroport.

Pentru cei care vor fonfleuri, o bucată de Cabrales va mulțumi și cele mai critice persoane. Vă recomand însă să alegeți o brânză artizanală de capră semi-maturată, este o plăcere gastronomică pentru orice om cu papile fine.

Vin/Cava

Și dacă am vorbit de brânză, nu uitați să luați și un vin, care să se potrivească bine sau o cava, ”șampania” spaniola. Posibilitățile sunt practic nelimitate. Dacă sunteți cunoscător într-ale vinului intrați într-un magazin de specialitate și vă promit că mai ieșiți după două ore. Spre deosebire de România, unde paleta de vinuri bune presupune și un preț pe măsură, în Spania poți achiziționa un vin excepțional plecând de la 3-5 euro.

Sfat: nu încercați rose-ul spaniolilor. Nici vinul, nici cava nu sunt ceea ce v-ați aștepta să fie.

Turrón

Este cel mai comercial desert sau dulce spaniol. În realitate, ei îl mănâncă de Crăciun, dar cei de acasă, dacă au fost în Spania, vor aștepta acest cadou. Luați-l din magazinele dedicate turrón-ului, sunt destule în zonele turistice. Cel din supermarket nu este rău, dar e cam ca amandina de la cantină față de eclerul făcut de mama.

Turrónul clasic este cel cu migdale, cu textură moale sau asemănătoare celei de nuga. Dar vei găsi variante care de care mai impresionante, de la arome de cremă de zahăr ars, până la cele de cocktailuri alcoolice, ciocolată etc. Majoritatea chiar sunt un cadou deosebit.

Condimente pentru paella

În primul rând există cutiuțe mici cu șofran autentic. Dacă prețul ți se pare prea piperat pentru dimensiunea cutiei, ai și nu ai dreptate. E scump, dar aroma e neprețuită. Pentru variante mai economice, poți alege pliculețe sau borcănele de „condimente pentru paella”. Iar dacă ai luat totuși o cutiuță de șofran adevărat pentru cea mai bună prietenă, abține-te să-i spui, „e mică, dar să știi că a fost scumpă”.

Alte opțiuni, mai puțin wow, sunt conservele de usturoi negru, de fructe de mare, o marmeladă de gutui sau un borcan cu miere de km 0. În categoria cadouri simpatice, puteți încerca un vas ceramic pentru alioli sau un porron pentru vin. Pentru rudele sau prietenii pasionați de gătit veți găsi în librării cărți cu rețete tipic spaniole, în limba engleză.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *