Excluzând vampirii și pe contele Dracula din discuție, unii dintre noi au uneori o problemă în a digera cum trebuie usturoiul. Deși plin de proprietăți benefice, usturoiul poate genera uneori simptome tipice intoleranței la un anumit aliment. Din seria cunoscută: umflături abdominale, crampe, gaze. Cu atât mai mult, în cazul persoanelor care suferă de colită sau colon iritabil.
Dar există câteva secrete pe care le putem încerca pentru a reduce acest risc și a-l putea consuma, chiar și crud. Știut fiind că prin gătire devine mai ușor de digerat, dar își și pierde o parte din proprietăți. Este valabil același lucru și în cazul usturoiului liofilizat.
Popoarele din bazinul Mediteranei sunt mari consumatoarie de usturoi din timpuri străvechi, nu e deloc un secret. În timp, au elaborat câteva metode care fac mai digerabil usturoiul, mai ales pe cel crud. Iată câteva dintre cele practicate în Italia, descrise de publicația cu profil gastronomic cookist.it.
1.Se ține în lapte
Este metoda cea mai cunoscută și mai practicată. Atenuează excesul de aromă dar îi și reduce semnificativ capacitatea de a altera digestia. Și asta, prin neutralizarea unei părți din principiul său activ, alicina, fără însă a reduse substanțial proprietățile nutritive ale usturoiului.
E suficient să curățăm cățeii de usturoi și să îi lăsăm în lapte cald minim un sfert de oră, ceva mai mult dacă laptele e rece, cam o oră.
2.Se elimină embrionul
Dat fiind că embrionul este partea care conține mai multă alicină, eliminându-l reducem din start problema. Embrionul nu este altceva decât acel filament puțin mai verzui care se găsește în interiorul cățelului de usturoi.
Prin urmare, se taie pe lung în două și se elimină embrionul începând de la vârf, de unde e mai gros. E și mai simplu de practicat această operațiune folosind un vârf de cuțit.
3.Se blanșează
Blanșarea înseamnă de facto trecerea unui aliment foarte rapid prin apă fierbinte. Se poate face asta și în cazul usturoiului, pentru a-i atenua puterea antidigestivă.
Se curăță cățeii de coajă, se transferă într-o oală de mici dimensiuni, cu puțină apă. Se aduce apa cu usturoiul la punctul de fierbere, apoi se aruncă apa. Pentru un efect notabil, se repetă operațiunea de trei ori. În linii mari, acesta este și procedeul usturoiului marinat, dar se folosește o soluție de apă cu oțet.
4.Se asociază cu ierburi aromatice și lămâie
Asociindu-l cu ierburi aromatice putem din start reduce cantitatea de usturoi folosit, și deja asta e o semisoluție. Dar prin asocierea cu pătrunjel, busuioc, cimbru, oregano, salvie, rozmarin i se atenuează parțial impactul negativ posibil. Compușii digestivi din aceste ierburi reușesc să îi contrabalanseze efectul. Și același lucru se întâmplă și dacă este asociat cu sucul de lămâie.
5.Se lasă în coajă sau se elimină după scurt timp
Dacă avem nevoie de usturoi la gătit, soluția cea mai simplă este să lăsăm usturoiul în coajă, doar zdrobindu-l ușor cu pumnul de masă.
Altă soluție, dacă aromatizăm uleiul pentru un sos de roșii: adăugăm usturoiul când uleiul e rece, apoi aprindem aragazul, îl ține, puțin la foc mic să elibereze aromele și apoi îl eliminăm.