Update: Numărul focarelor de Pesta micilor rumegătoare în România a urcat la 57/ANSVSA cere crescătorilor de ovine să notifice imediat orice suspiciune de boală

focare de pesta Sursa Foto: Pexels.com

update:

România a raportat în platforma WAHIS a Organizației Mondiale pentru Sănătatea Animalelor focarul nr. 57, confirmat în satul Pantelimon, comuna Vulturu, județul Constanța. Acest nou focar nu este inclus în informarea ANSVSA, publicată, vineri, 9 august 2024, unde sunt menționate 56 de focare, înregistrate începând cu data de 21 iulie. Noul focar din Constanța afectează 288 de ovine, din care 3 au murit.

Articolul inițial

Un număr de 56 de focare de pesta rumegătoarelor mici (PMR) se înregistrează în prezent în România, în patru judeţe, fiind afectate 232.283 animale, informează Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) într-un comunicat remis vineri Agerpres. Sunt afectate de PMR 8 exploataţii comerciale, 14 exploataţii comerciale de tip A, 33 exploataţii non profesionale şi o stână, transmite Agerpres.

Conform datelor ANSVSA, în data de 9 august 2024, în judeţul Tulcea erau înregistrate 48 focare, în 10 localităţi, din care 7 exploataţii comerciale, 14 exploataţii comerciale de tip A şi 27 exploataţii non profesionale, cu un total de 212.813 animale afectate. În judeţul Constanţa sunt 6 focare, în 4 localităţi, în exploataţii non profesionale cu un total de 6.381 animale afectate. În judeţul Timiş este un singur focar într-o exploataţie comercială cu un total de 12.500 animale afectate. În judeţul Ialomiţa este un singur focar într-o stână, cu un total de 589 animale afectate.

În acest context, ANSVSA solicită operatorilor economici din România implicaţi în activitatea de comerţ cu rumegătoare să acorde maximă atenţie instrucţiunilor transmise de instituţie prin intermediul DSVSA judeţene, pentru a îşi proteja efectivele de rumegătoare mici de această boală. “ANSVSA face apel la sprijinul fermierilor din sectorul ovine şi caprine, precum şi al cetăţenilor, pentru a aplica măsurile de biosecuritate, a anunţa imediat serviciile veterinare despre suspiciunile la animale şi a respecta toate măsurile dispuse de autorităţi pentru a împiedica răspândirea acestei boli pe teritoriul ţării. Orice suspiciune de boală trebuie notificată în cel mai scurt timp DSVSA judeţene, notează sursa citată”, se menţionează în comunicat. Pesta Micilor Rumegătoare este o boală virală gravă, care nu afectează omul, dar afectează rumegătoarele mici, respectiv ovinele şi caprinele. Mortalitatea în cazul animalelor infectate poate ajunge la 70%.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

Sursa Foto: Pexels.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *