Uniunea Europeană, cel mai mare exportator de produse agro-alimentare la nivel global

Agricultura bio: din cauza pandemiei Covid -19, Comisia Europeană a prelungit până la 1 februarie 2021 perioada de efectuare a inspecției anuale de către organismele de control Agricultura bio: din cauza pandemiei Covid -19, Comisia Europeană a prelungit până la 1 februarie 2021 perioada de efectuare a inspecției anuale de către organismele de control

Valoarea exporturilor de produse agro-alimentare a totalizat 138 miliarde de euro, în 2018. Produsele agricole reprezintă o pondere solidă de 7% din valoarea bunurilor totale ale UE exportate în 2018, ocupând locul patru după utilaje, alte produse industriale și produse chimice.
Agricultura, industria și serviciile conexe domeniului alimentar însumează aproape 44 de milioane de locuri de muncă în UE. Lanțul de producție și prelucrare a produselor alimentare reprezintă 7,5% din ocuparea forței de muncă și 3,7% din valoarea adăugată totală în UE, potrivit unui comunicat publicat recent pe siteul Comisiei Europene.

Phil Hogan, comisarul pentru agricultură și dezvoltare rurală, a declarat:

„Politica agricolă comună, din ce în ce mai orientată către piață, a contribuit decisiv la succesul UE în comerțul agricol mondial. Reputația UE de a avea produse sigure, hrănitoare și de calitate este o formulă câștigătoare pe piața globală. Comisia este aici pentru a ajuta producătorii să profite din plin de oportunitățile de pe glob, asigurându-se mereu că sectoarele noastre mai vulnerabile sunt prevăzute cu garanții suficiente. “

Primele cinci destinații pentru produsele agroalimentare din UE continuă să fie Statele Unite, China, Elveția, Japonia și Rusia, reprezentând 40% din exporturile UE. Pe lângă negocierea acordurilor comerciale care oferă oportunități suplimentare pentru fermierii din UE, Comisia Europeană ajută exportatorii UE să intre pe noi piețe și să beneficieze de posibilități de afaceri prin activități de promovare, inclusiv misiuni la nivel înalt conduse de comisarul Hogan. În 2018 și 2019, comisarul Hogan însoțit de producătorii UE au călătorit în China, Japonia și Emiratele Arabe Unite.

Vinurile și vermutul continuă să fie cele mai exportate produse, urmate de băuturile spirtoase și de lichioruri. Pe locul trei se află hrana pentru sugari și diverse preparate alimentare, ciocolată, paste și produse de patiserie.

sursa: pexels.com/Samuel Wolfl

În ceea ce privește importurile, UE a devenit cel de-al doilea mare importator de produse agroalimentare, cu importuri de 116 miliarde euro. Acest lucru aduce soldul comercial al UE pentru acest sector la o sumă netă pozitivă de 22 de miliarde de euro.

UE importă, în principal, fructe tropicale, cafea și fructe proaspete sau uscate (reprezentând 23,4% din importuri în 2018), produse destinate hranei pentru animale (inclusiv prăjiturile de ulei și soia – împreună 10,8% din importuri) și produse utilizate ca ingrediente pentru procesarea ulterioară (cum ar fi uleiul de palmier).

Importurile din Statele Unite au înregistrat cea mai rapidă creștere în 2018, cu o creștere de 10%, ceea ce face din această țară principalul furnizor de produse agroalimentare pentru UE.

Agricultura bio: din cauza pandemiei Covid -19, Comisia Europeană a prelungit până la 1 februarie 2021 perioada de efectuare a inspecției anuale de către organismele de control

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *