Un startup francez depune prima cerere pentru comercializarea cărnii cultivate în Uniunea Europeană / Gourmey produce o alternativă eco la foie gras

carne cultivata, foie gras, gourmey, startup Sursa foto: Gourmey

Un startup francez, Gourmey, a depus o cerere către autoritățile de reglementare din Uniunea Europeană pentru autorizarea comercializării foie gras-ului din carne cultivată, marcând prima astfel de cerere în UE. Compania a făcut solicitări similare și în Singapore, Elveția, Marea Britanie și Statele Unite.

Acest demers vine la aproape un an după ce Aleph Farms a cerut autorităților elvețiene și britanice să aprobe vânzarea cărnii sale de vită cultivate. În 2023, două produse din carne de pui cultivată au fost deja aprobate pentru vânzare în Statele Unite, iar Singapore a autorizat comercializarea cărnii cultivate în decembrie 2020.

Carnea cultivată, produsă în cultivatoare asemănătoare celor folosite în fabricarea berii, nu prin agricultură convențională, ar putea reduce cu până la 92% emisiile de gaze cu efect de seră și cu până la 94% poluarea aerului, folosind cu 66% mai puțină apă decât carnea de vită convențională”, potrivit unui comunicat al Good Food Institute Europe, care susține inițiativa. „De asemenea, ar putea necesita cu 90% mai puțin teren, complementând agricultura durabilă și reducând dependența de importurile pentru hrana animalelor. Carnea cultivată poate fi produsă fără antibiotice, diminuând riscul de rezistență la antimicrobiene.”

Sursa foto: Gourmey

Conform unui sondaj YouGov, în care au fost a intervievate peste 16.000 de persoane din 15 țări europene, mulți oameni consideră că decizia de a consuma carne cultivată ar trebui să fie a consumatorilor, odată ce aceasta trece de reglementările stricte ale UE. Pentru ca un produs din carne cultivată să fie vândut în UE, trebuie aprobat de Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară (EFSA), conform Regulamentului privind alimentele noi, un proces ce poate dura cel puțin 18 luni.

Gourmey a depus cererea pentru foie gras cultivat, care va fi evaluat riguros pentru siguranța și valoarea sa nutrițională. Seth Roberts, senior policy manager la Good Food Institute Europe, a lăudat această inițiativă, evidențiind beneficiile pentru mediu și bunăstarea animalelor, precum și oportunitățile economice.

„Este fantastic că a fost depusă prima cerere de vânzare a cărnii cultivate în UE. Acest lucru demonstrează că inovația alimentară poate coexista cu tradițiile noastre culinare, oferind consumatorilor foie gras preparat într-un mod care poate atenua impactul asupra mediului și preocupările privind bunăstarea animalelor, poate sprijini investițiile și oferi noi locuri de muncă pe viitor. Experții se pot pune acum la treabă, folosind unul din cele mai riguroase procese de reglementare din lume pentru a evalua siguranța și calitățile nutriționale ale cărnii cultivate”, spune Seth Roberts.

De asemenea, Roberts a subliniat importanța unei dezbateri deschise și transparente în România, unde există încă amenințarea unei interdicții asupra cărnii cultivate.

Citește și Primul tip de carne artificială aprobat în Europa va fi consumat de animalele de companie

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *