Rezultatele sondajului determină apeluri către miniștri să impună companiilor o taxă de tipul taxei pe zahăr pentru a combate obezitatea, scrie The Guardian.
Un sondaj de opinie sugerează că majoritatea britanicilor doresc ca noi taxe să fie impuse companiilor care produc junk food sau alimente ultraprocesate pentru a contribui la combaterea crizei obezității.
Constatările au generat apeluri adresate miniștrilor pentru a-i ajuta pe oameni să aibă o alimentație mai sănătoasă prin impunerea unei taxe de tipul taxei pe zahăr asupra dulciurilor, cerealelor, pizzei și altor produse care conțin prea multă sare sau zahăr.
Într-un sondaj realizat de Ipsos pentru thinktank-ul Health Foundation, 58% dintre persoanele intervievate s-au declarat în favoarea introducerii unei taxe asupra organizațiilor care produc alimente bogate în zahăr sau sare, o parte din venituri urmând să fie utilizate pentru a cumpăra fructe și legume proaspete pentru familiile sărace.
Ipsos a constatat că o proporție mai mică de persoane, dar totuși majoritară (53%), este în favoarea impunerii unei taxe asupra companiilor care produc alimente ultraprocesate, cum ar fi șunca, biscuiții și pâinea produsă în masă, o parte din veniturile obținute urmând să fie utilizate pentru a ajuta gospodăriile cu venituri mici să mănânce mai bine.
În ceea ce privește impozitarea producătorilor de junk food, doar 19% din eșantionul reprezentativ de 2.136 de adulți britanici s-au opus acestei idei, iar 20% au declarat că nu știu. Un număr mai mare (24%) s-au opus impozitării producătorilor de alimente ultraprocesate, în timp ce 21% nu au știut.
Răspunzând la sprijinul de 58% pentru taxe asupra producătorilor de produse zaharoase și sărate, Adam Briggs, un membru senior de politică și expert în sănătate publică la Health Foundation, a declarat: “Noul guvern ar trebui să fie încurajat de acest tip de sondaj și să înțeleagă că această [idee] este ceva care se bucură de un sprijin larg și este probabil să conducă la beneficii importante pentru sănătate. Practic, publicul spune: este timpul să luăm măsuri ferme.”
Promisiunile Manifestului laburist privind obezitatea – interzicerea publicității alimentelor nesănătoase pentru copii înainte de ora 21.00 la televizor și vânzarea de băuturi energizante pentru tinerii sub 16 ani – nu au fost suficiente având în vedere daunele uriașe provocate de epidemia de exces de greutate, a spus Briggs.
Obezitatea costă Marea Britanie aproximativ 98 de miliarde de lire sterline pe an, inclusiv o factură de 6,5 miliarde de lire sterline pentru NHS pentru tratarea bolilor legate de excesul de greutate, cum ar fi bolile de inimă, cancerul, diabetul de tip 2 și problemele articulare.
Potrivit lui Briggs, o taxă de tipul taxei pe zahăr ar trebui impusă inițial produselor de cofetărie, prăjiturilor și biscuiților, cerealelor zaharoase pentru micul dejun, iaurturilor îndulcite și chipsurilor, dar ar trebui extinsă apoi la mâncărurile gata preparate și la pizza – ultimele două din cauza conținutului lor ridicat de sare.
Taxa impusă industriei băuturilor răcoritoare, introdusă de conservatori în 2018, a demonstrat că impozitarea produselor nesănătoase determină multe companii să le reformuleze pentru a evita plata taxei și, astfel, aduce beneficii sănătății publice.
Sprijinul pentru taxarea producătorilor de alimente ultraprocesate reflectă îngrijorarea tot mai mare a publicului cu privire la impactul acestora asupra sănătății, care include un risc crescut de probleme cardiace, cancer și o sănătate mintală precară.
Profesorul Carlos Monteiro, omul de știință care a inventat pentru prima dată termenul de alimente ultraprocesate, a sugerat recent că acestea ar trebui să poarte avertismente de tipul celor pentru tutun și să fie, de asemenea, impozitate din cauza pericolului pe care îl reprezintă.
Dar Dr. Chris van Tulleken, autorul cărții Ultra-Processed People, a declarat că taxarea produselor individuale, mai degrabă decât a întregii categorii de alimente, este cea mai bună abordare.
“Companiile care produc UPF [alimente ultraprocesate] privatizează beneficiile și externalizează toate aceste costuri, astfel încât, fie că ne place sau nu, va trebui să achităm factura. Taxarea corporațiilor care creează problema este corectă și necesară, atâta timp cât se face cu mare grijă pentru a nu crește inegalitățile în materie de sănătate”, a spus el.
“O taxă generalizată pe UPF ar fi greșită și dăunătoare. Putem reglementa produsele individuale mult mai eficient.”
Răspunzând la constatările Ipsos, Federația pentru alimente și băuturi, care reprezintă majoritatea producătorilor de alimente, a declarat că ar trebui să li se permită companiilor să dezvolte produse mai sănătoase – cum ar fi prin eliminarea sării, zahărului și caloriilor și adăugarea de fibre, fructe și legume – mai degrabă decât să se confrunte cu taxe.
“Producătorii sunt hotărâți să continue să colaboreze cu guvernul pentru a combate obezitatea și dietele proaste. Modul în care vom face acest lucru depinde de modul în care ne vom asigura în mod colectiv că întreprinderile investesc în producerea de alimente mai sănătoase”, a declarat un purtător de cuvânt.
“Mai degrabă decât taxe, credem că sprijinirea companiilor de toate dimensiunile pentru a inova în produse mai sănătoase ar oferi mai mult și la o valoare mai bună pentru bani.”
Un purtător de cuvânt al Departamentului de Sănătate și Asistență Socială a declarat: “Prevenirea este mai bună decât vindecarea, motiv pentru care acest guvern își va asuma misiunea de a muta accentul asistenței medicale de la simpla tratare a problemelor de sănătate la prevenirea acestora în primul rând.”