Ing Olimpiu Simionca, director executiv și membru fondator Cooperativa Agricola Transylvanian Pure Farming s-a întors din Austria în 2011. El a studiat la un liceu tehnologic, cu specializare în tehnologia procesării alimentelor, și a lucrat în controlul alimentelor în Viena. Pe lângă liceul tehnologic, a urmat și studiile universitare, obținând un master în Tehnologia produselor alimentare la Universitatea de Agricultură, iar de profesie este inginer. „Practic, testam alimentele din punct de vedere chimic, biologic, fizic, dar și senzorial – adică gustam și verificam dacă produsul corespunde ca gust, culoare și arome”, a declarat Olimpiu Simionca pentru G4Food.
„Știam că străbunicii mei au avut o presă tradițională de ulei în Transilvania, mai exact în județul Bistrița. În trecut, uleiul de dovleac era considerat un leac și era consumat mai ales în perioada postului, datorită conținutului ridicat de fier. Oamenii aveau nevoie de fier, iar sursa principală este carnea. În timpul postului, corpul căuta instinctiv alternative bogate în acest element”, a explicat el.
Străbunicii lui Olimpiu Simionca cultivau dovleci printre culturile de porumb. După recoltare, semințele erau uscate fie în cuptor, fie în aer liber, pentru a fi folosite ulterior la presarea uleiului.
El a povestit despre cum, odată cu introducerea erbicidelor și a noilor metode agricole, cultivarea tradițională a dovlecilor printre rândurile de porumb a devenit dificilă. Din acest motiv, mulți fermieri din județ au renunțat la această practică, concentrându-se doar pe porumb. În perioada comunistă, producția de semințe de dovleac a devenit și mai dificilă, iar uleiul de dovleac a rămas un produs rar și scump.
În Austria, însă, această metodă s-a păstrat
Când a fost în Austria, a observat că această tradiție a fost păstrată, deoarece în fostul Imperiu Austro-Ungar se producea ulei de semințe de dovleac. Inspirat de acest lucru, în 2011 a revenit în România cu intenția de a reînvia tradiția străbunicilor săi.
Olimpiu Simionca a decis să facă procesare încă de la început, acesta fiind scopul lui. Totuși, nu a găsit semințe de dovleac de bună calitate pe piață. „Mai existau câțiva mici producători, dar fiecare avea cantități foarte mici, semințele fiind uscate în condiții diferite. Unele erau insuficient uscate, altele prăjite prea tare, iar calitatea varia enorm”, a remarcat el. Astfel, și-a dat seama că nu avea altă opțiune decât să se ocupe și de agricultură.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:
„Am început de la zero, fiind conștient că nu pot produce un ulei de calitate fără să controlez și materia primă”, a menționat Olimpiu Simionca.

El are culturi proprii și se numără printre cei mai mari cultivatori de dovleac de semințe din România. „Avem toată tehnologia necesară și, în 2021, am înființat o cooperativă agricolă. Nu a fost un drum ușor, dar de la vârsta de 15 ani mă pregătesc pentru acest domeniu. Am studiat, am lucrat în controlul alimentelor, iar apoi am început cu agricultura și procesarea”, a menționat el.
Rolul cooperativei în afacere
Întrebat unde procesează produsele, el a spus că folosesc o presă în cadrul cooperativei. La început, a avut o presă mai mică, dar tocmai acesta a fost motivul înființării cooperativei – pentru a centraliza procesarea. Astfel, toți membrii livrează materia primă într-un singur loc, iar investițiile mari sunt mai ușor de gestionat în echipă.
El a reușit să acceseze fonduri europene. Pentru că au câțiva tineri fermieri în cooperativă, au derulat două proiecte majore. Unul, aproape finalizat, are o valoare eligibilă de 1,3 milioane de euro, iar celălalt, pentru creșterea porcilor din rasa Mangalița, este în valoare de 1,6 milioane de euro.
Tranziția de la ulei la Mangalița a apărut datorită faptului că au continuat să meargă pe urmele tradiției. În trecut, dovleacul era folosit și pentru hrana porcilor. Așa a ajuns să crească porci Mangalița. „Căutam o nișă, la fel cum am făcut cu uleiul de semințe de dovleac, și am descoperit că această rasă este foarte apreciată”, a precizat el.

Afacerea este profitabilă, deși agricultura este extrem de reglementată. Uniunea Europeană oferă subvenții, dar acestea vin la pachet cu obligații și controale stricte, a mai explicat el. Olimpiu Simionca crede că agricultura este fundamentul civilizației noastre, pentru că, fără hrană, nu am avea alte domenii precum jurnalismul, arta sau cultura.
„Legislația nu face diferență între micii producători și marile companii”
Printre rezultatele avute anul trecut se numără cultivarea unui soi special de dovleac, ale cărui semințe nu au coajă. Pe lângă ulei, vând semințe brute brutăriilor, băcăniilor și altor procesatori. Anul trecut, din cauza secetei din luna august, recolta a fost afectată. „Am obținut aproximativ 3.000 de litri de ulei, iar restul semințelor au fost vândute ca atare”, a menționat el.
Cea mai mare provocare cu care s-a confruntat a fost autorizarea. „Legislația nu face diferență între micii producători și marile companii, iar costurile și cerințele sunt la fel pentru toți”, a mai adăugat Olimpiu Simionca. Deși siguranța alimentară este crucială, el este de părere că ar trebui să existe reglementări mai flexibile pentru micii producători.
Printre planurile de viitor se numără dezvoltarea zonei de zootehnie, pentru că sunt certificați ecologic, iar integrarea agriculturii cu creșterea animalelor este importantă. „Dorim să creștem și suprafața cultivată cu dovleac, astfel încât să utilizăm la maximum echipamentele noastre”, a mai menționat el.

Directorul executiv și membrul fondator al Cooperativei Agricole „Transylvanian Pure Farming” organizează festivalul dovleacului în fiecare an, în perioada 25-27 septembrie. „Prima ediție, organizată anul trecut, a fost un mare succes. Ne dorim ca oamenii să înțeleagă cât de important este să sprijine producătorii locali și să vadă cum se produce uleiul autentic de dovleac”, a explicat el.
Sursa foto: Arhiva personală/ Facebook Ulei Simis/ Colaj G4Food
SUCCES, SANATATE , REALIZATI MARI IN VIITOR !