Un proiect integrat din industria alimentară din judeţul Botoşani, care a obţinut finanţări printr-un grup de acţiune locală, a fost prezentat, marţi, ca model de succes la Săptămâna europeană a regiunilor, care se desfăşoară în această săptămână la Bruxelles, transmite Agerpres.
Proiectul include fermieri şi antreprenori care, cu finanţări atrase prin Grupul de Acţiune Locală (GAL) Valea Başeului de Sus, au pus bazele comunităţii care produce „caşcavalul de Săveni”, care a obţinut recunoaştere europeană, fiind înregistrat ca produs cu indicaţie geografică protejată.
Modelul de succes a fost prezentat de administratorul public al judeţului Botoşani, Cristian Nistor, în cadrul workshopului „Rolul esenţial al grupurilor de acţiunilor locale în dezvoltarea comunităţilor”.
„Un exemplu care reflectă impactul real al GAL-urilor la nivelul judeţului Botoşani este un proiect integrat în industria alimentară, pe principiul lanţul scurt, dezvoltat prin axa LEADER. Acest proiect nu doar că a adus beneficii economice, ci a transformat modul în care micii fermieri, antreprenorii şi comunitatea colaborează pentru a crea produse locale de calitate, contribuind la identitatea lor regională. Într-o primă fază, o asociaţie de crescători de bovine din Botoşani a dezvoltat un proiect pentru crearea unor puncte centralizate de colectare a laptelui, oferind fermierilor locali oportunitatea de a-şi aduce produsele într-un sistem organizat şi modern. Pornind de aici, un antreprenor local a înţeles potenţialul acestui lanţ şi a pus bazele unei fabrici de brânzeturi, folosind exclusiv laptele colectat de la asociaţie. Aceasta nu doar că a creat locuri de muncă, dar a contribuit şi la valorificarea resurselor locale. Mai departe, asociaţia producătorilor de brânză a văzut o oportunitate de a continua acest lanţ şi a aplicat la un nou proiect pentru a deschide propriile magazine de desfacere”, a afirmat Nistor.
„Acest lanţ integrat, pornind de la fermierii locali şi culminând cu recunoaşterea internaţională a produselor lor, demonstrează forţa parteneriatelor locale”
Acesta consideră că produsul realizat la Botoşani, caşcavalul de Săveni, reprezintă un ambasador al regiunii la nivel naţional şi european.
„Acest lanţ integrat, pornind de la fermierii locali şi culminând cu recunoaşterea internaţională a produselor lor, demonstrează forţa parteneriatelor locale facilitate de GAL-uri şi potenţialul uriaş pe care aceste iniţiative le au în dezvoltarea economică şi socială a regiunilor rurale. În spatele acestui proiect stau fermieri, antreprenori şi oameni din comunităţi care şi-au pus toată energia şi resursele pentru a-şi dezvolta comunitatea. Această poveste de succes ne arată că viitorul rural al României poate fi unul inovator şi sustenabil”, a adăugat Nistor.
Pentru regiunea de Nord-Est a Romaniei şi în special pentru judeţul Botoşani, care este amplasat la graniţa Uniunii Europene, având 173 kilometri graniţă cu Republica Moldova şi 70 kilometri graniţă cu Ucraina, Axa LEADER a presupus finanţarea a 216 proiecte, în valoare de aproximativ 15 milioane euro, în programarea 2014-2020.