În loc să ne concentrăm pe studiile care asociază consumul de alcool cu o anumită boală, mai bine consultăm medicul pentru a verifica predispozițiile familiale pe care le avem, scrie specialistul în longevitate Valter Longo într-un articol din ziarul Corriere della Serra, în contextul ultimilor polemici din lumea științifică legate de presupusele riscuri pentru sănătate ale consumului de vin, chiar și în cantități mici.
De-a lungul anilor, persoanele care împliniseră 100 de ani din Liguria, Campania, Sardinia și Calabria mi-au povestit numeroase istorii despre război, lagăre de concentrare, perioade de foamete și momente de bucurie; însă aproape întotdeauna au subliniat și rolul „unui pahar bun de vin” în dieta lor pentru longevitate, povestește medicul de origini italiene.
Un pahar de vin, o viziune mediteraneană?
În timpul unei prelegeri pe care o susținea împreună cu două experte în epidemiologia îmbătrânirii, când le-am spus studenților că un consum moderat de alcool nu are, în medie, un efect negativ asupra sănătății, colegele mele americane au protestat, considerând viziunea sa mediteraneană învechită. Ele au afirmat că „lucrurile s-au schimbat” și că alcoolul este acum considerat un adevărat „venin” care ar trebui evitat complet. Ba chiar, la o cină recentă la un restaurant italian din Boston, printre pahare de Brunello, câțiva specialiști de la Harvard School of Public Health au fost de acord cu colegele, subliniind că riscul unor boli crește chiar și în cazul unui consum redus de alcool.
Cu toate acestea, în prelegerea mea, nu mă bazam pe obiceiurile mele din Liguria, de a însoți prânzul sau cina cu un pahar de Barbera sau Vermentino, ci pe meta-analize – studii care grupează și analizează mai multe publicații despre consumul de alcool și legătura acestuia cu diferite boli. De asemenea, mă bazam, într-o mică măsură, pe prezența consistentă a vinului în dieta centenarilor, mai precizează specialistul.
Dar cine avea dreptate? Eu, cu meta-analizele mele, sau unii dintre cei mai renumiți experți în epidemiologie din lume? De fapt, niciunul dintre noi nu greșea, pentru că strategiile de a trăi mult și sănătos sunt mai complexe decât par.
„Un consum de 3 până la 35 de pahare de vin pe lună este asociat cu o reducere semnificativă a riscului de boli cardiovasculare”
Un studiu recent, publicat în European Heart Journal de Ramon Estruch și un grup de cercetători de la Universitatea din Barcelona, concluzionează că un consum de 3 până la 35 de pahare de vin pe lună este asociat cu o reducere semnificativă a riscului de boli cardiovasculare. Pe de altă parte, o analiză recentă a 106 studii a confirmat că un consum moderat de alcool este asociat cu un risc crescut de cancer la esofag, laringe, colon rectal și sân.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:
Totuși, același studiu a concluzionat că un consum scăzut de alcool (de exemplu, câteva pahare de vin pe săptămână) nu crește riscul general de cancer, afirmă Longo.
Dar, pentru că aceste rezultate, focalizate pe anumite boli, pot avea direcții opuse, studiile mai relevante sunt cele care analizează speranța de viață. Acestea arată că un consum de până la un pahar de vin pe zi este asociat cu o viață puțin mai lungă.
Prin urmare, este important să nu ne concentrăm doar pe efectul alcoolului asupra unei singure boli, decât dacă acea boală este principala amenințare pentru o persoană. De exemplu, pentru cineva cu un risc crescut de infarct, un consum moderat de vin roșu (un pahar pe zi) ar putea fi benefic, cu condiția să nu aibă o predispoziție pentru cancer la sân sau colon rectal. În acest caz, împreună cu un medic epidemiolog sau cu echipa sanitară, ar trebui analizate studiile existente pentru a decide dacă alcoolul trebuie eliminat complet din dietă sau dacă este suficient să fie consumat cu moderație, recomandă specialistul.
Intotdeauna este interesant sa vezi cine a sustinut aceste studii…Iar recomandarea ca sa beau totusi un pahar de vin, daca nu am predispozitii pentru anumite boli este absurda. Ce fac acum? Ma duc sa imi fac un sceening de mii de euro, mai mult sau mai putin concludent, sa vad daca pot sa beau un pahar de vin? Pana la urma alcoolul de nu ceva fara de care nu poti sa traiesti, iar in organism el este perceput la otrava, de aceea atunci cand bei alcool, ficatul opreste ce are de facut in acel moment si se grabeste sa metabolizeze alcoolul.