Un om de știință a slăbit fără să încerce după ce a încetat să mai mănânce alimente ultraprocesate la a căror creare a contribuit. Iată 3 moduri în care a redus consumul

alimente ultraprocesate, doctor, slabit, barry smith Sursa foto: Dreamstime/University of London (colaj G4Media)

Profesorul Barry Smith, care a ajutat la crearea de alimente ultraprocesate pentru companii multinaționale, a slăbit fără să încerce după ce a eliminat aceste alimente din dieta sa din cauza riscurilor pentru sănătate, transmite Business Insider.

Anterior, aceste alimente reprezentau între 30% și 40% din dieta sa. Mâncărurile ultraprocesate, predominante în alimentația occidentală, sunt concepute pentru a fi hiper-palatabile, ceea ce le face dificil de oprit din consum.

Conștientizarea de către Smith a impactului lor negativ asupra sănătății, evidențiată de cercetările care leagă aceste alimente de numeroase probleme de sănătate, l-a determinat să își schimbe obiceiurile alimentare.

Smith, acum profesor al Universității din Londra, a devenit mai conștient de problemă după ce a participat la un podcast cu Dr. Chris van Tulleken, autorul cărții „Ultra Processed People”. Acest lucru l-a determinat pe Smith să reflecteze asupra rolului său în industria alimentară și asupra trucurilor senzoriale folosite pentru a face aceste alimente irezistibile.

El a împărtășit trei strategii care l-au ajutat să consume mai puține alimente ultraprocesate:

1. Ia o pauză de la alimentele de acest fel: Smith a eliminat complet o vreme alimentele ultraprocesate din alimentația sa, ceea ce l-a făcut să realizeze că de fapt nu se bucura de ele, ci era dependent de aromele lor intense. Această pauză i-a permis să aprecieze alimente mai naturale și l-a ajutat să se simtă mai energic și sătul pentru mai mult timp, ceea ce a dus la o pierdere în greutate neintenționată.

Verificarea etichetelor produselor este foarte importantă. (Sursa foto: Dreamstime)

2. Verificați etichetele alimentelor: Scrutând etichetele nutriționale, Smith a evitat aditivii ascunși, chiar și în alimentele aparent sănătoase. Optarea pentru versiunile organice l-a ajutat să minimizeze consumul de ingrediente procesate.

3. Găsește alternative gustoase: Subliniind experiența multisenzorială a mâncării, Smith sugerează să faceți alimentele nutritive mai atrăgătoare prin metode precum coacerea, murarea și fermentarea. El crede că a face alimentele sănătoase gustoase este esențial pentru a convinge oamenii să renunțe la mâncărurile ultraprocesate.

Smith nu mai colaborează cu companiile care produc astfel de alimente, concentrându-se în schimb pe promovarea unor obiceiuri alimentare mai sănătoase prin intermediul plăcerii senzoriale.

Comentarii

  1. Superb. Pai eu zic sa inchidem toate companiile de industrie alimentara mari pentru ca toti folosesc cel putin un aditiv alimentar in produs. In acest sens magazinele alimentare se vor inchide, de fapt vor fi numai cu alcool si tigari. Si mergem toti in piata sa cumparam produse “bio”, “eco”, locale, etc. Ce ziceti se poate?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *