Este mereu important să pui pe primul loc sănătatea creierului tău. Pe măsură ce îmbătrânești, s-ar putea să te preocupe din ce în ce mai mult reducerea riscurilor de a dezvolta boli cognitive și să cauți metode prin a-ți ține mintea tânără. Există multe lucruri pe care le poți face pentru a-ți proteja sănătatea cognitivă pe măsură ce îmbătrânești, dar unul dintre cei mai importanți pași de făcut este implementarea unei diete sănătoase pentru creierul tău.
Din fericire, există o multitudine de mâncăruri delicioase pe care le poți adăuga în farfuria ta pentru a avea un creier sănătos și un risc scăzut de a dezvolta Alzheimer. Recent, neurologul Robert Love a distribuit un TikTok care scotea în evidență cinci opțiuni fantastice de alimente, incluzând și una de care probabil nu ai mai auzit: ouă, sardine, ciocolată, somon sălbatic și orez negru. Citește mai departe pentru a afla despre beneficiile aduse de acestea creierului tău.
1. Ouă
Ouăle sunt pline de proteine și sunt fantastice pentru sănătatea ta incluzând-o și pe cea a creierului tău. „Mulți oameni nu sunt de acord cu acest lucru, dar știința este clară,” ne spune Love, indicând ouăle provenite de la găini crescute la sol. El ne mai spune că ouăle sunt bogate în complexul de vitamine B, selenium, și colină, un precursor al neurotransmițătorului acetilcolină, care este vital pentru memorie. Love își reasigură cititorii că studii recente infirmă mitul potrivit căruia colesterolul din ouă ridică nivelul colesterolului seric, făcându-le un produs sănătos pentru creier.
2. Sardinele
Mai departe pe listă avem sardinele, considerate de către Love favoritele lui. Acești pești mici abundă de acizi grași omega-3, în special DHA. Dat fiind faptul că cea mai mare componentă a creierului este grăsimea, consumul de grăsimi sănătoase precum cele găsite în sardine pot face minuni. „Oferă materia primă creierului tău pentru a crea neuroni noi, pentru generarea și repararea neuronilor”, spune Love. El recomandă o doză zilnică de 2.000 de mg de DHA pentru sănătatea optimă a creierului.
3. Ciocolată
Cine ar fi crezut că ciocolata ar putea fi benefică pentru creier? După cum se dovedește, ciocolata are o mulțime de beneficii, chiar și atunci când este vorba de capul tău. Love sugerează să ne axăm pe o porție corectă de ciocolată sau cacao organică. „Cercetările ne arată că cacao îmbunătățește memoria adulților sănătoși. Ajută neurogeneza, asta semnificând crearea unor noi neuroni, și angiogeneza, adică dezvoltarea unor noi vase de sânge,” raportează Love. În plus, consumarea acesteia poate reduce riscul de atac cerebral, făcând astfel ciocolata un aliat delicios și benefic împotriva declinului cognitiv.
4. Somon sălbatic
Peștii grași, precum somonul, reprezintă unul dintre cele mai sănătoase super-alimente. „Acesta este cu adevărat extraordinar pentru creierul tău”, ne spune Love. El accentuează importanța alegerii unui somon prins în sălbăticie în loc de unul crescut în captivitate pentru variatele beneficii aduse creierului. Somonul sălbatic, bogat în acizi grași omega-3 precum DHA, oferă numeroase beneficii mulțumită abundenței de grăsimi sănătoase, făcându-l astfel un aliment de bază în recomandările lui Love pentru o dietă benefică creierului.
5. Orez negru
Ultimul dar nu cel din urmă, Love ne vorbește despre orezul negru., cunoscut și sub numele de „orezul interzis”, oricât de surprinzător ar părea. Spre deosebire de orezul alb, cel negru este „bogat în polifenoli, care sunt nutrienți vegetali și sunt extraordinari pentru flora intestinală”, ne explică el. „Ce este bun pentru stomacul tău este bun și pentru creierul tău”. Love realizează asocieri între orezul negru și alte super-alimente precum afinele și cafeaua, scoțând în evidență potențialul suport pentru creier și pentru sănătatea corpului. El recomandă să fie folosit pentru budincă de orez ca desert.
Sursa foto: Pexels/Daniela Constantini