Un miliard de euro pentru a opri xylella, bacteria care infectează măslinii din Puglia, Italia

furt de masline Foto: greekcitytimes.com

„Puglia nu poate fi lăsată singură în lupta împotriva xylella.” Gennaro Sicolo, președintele regional și vicepreședintele național CIA Agricoltori Italiani, revine asupra subiectului prevenției pentru a combate avansarea bacteriei xylella fastidiosa și subliniază necesitatea regenerării oliviculturii pentru zonele afectate de aceasta.

Președintele acestui organism reprezentativ pentru agricultori cere – într-o întâlnire cu factori de decizie regionali – să fie acordate puteri extraordinare unei structuri instituționale care să poată acționa cu mai multă eficiență și rapiditate pentru acțiuni de limitare și pentru acordarea de ajutoare corespunzătoare. CIA Puglia propune, de asemenea, constituirea unui fond în valoare de cel puțin un miliard de euro pentru a face față urgenței reprezentate de Xylella, transmite Agricultura Italia.

Se consideră, de asemenea, necesar să se aloce resurse specifice pentru companiile agricole și administrațiile publice pentru practicile obligatorii (lucrări și tratamente fitosanitare).

La aceeași reuniune, s-a subliniat importanța coordonării activităților de cercetare regionale, naționale și internaționale

„Este necesară – spune Sicolo – numirea imediată a unui delegat care să poată coordona activitățile de limitare în zona de tampon, solicitând administrațiilor publice, Căilor Ferate de Stat și altor entități să își îndeplinească atribuțiile ce le revin, adoptând imediat măsurile fitosanitare adecvate. Dar nu sunt suficiente doar planurile de limitare, deoarece trebuie să promovăm în special cercetarea științifică, pentru a găsi terapia corectă pentru a salva plantele. Până acum, am avut doar diagnostice, dar așteptăm ca cercetarea să ne ofere terapia. Este urgentă o intervenție decisivă a Regiunii Puglia, a Guvernului și a Comunității Europene.”

„Trebuie să întărim toate instrumentele și inițiativele de combatere a patologiei, cu care ne confruntăm deja de peste zece ani, printr-un sprijin mai sistematic pentru cercetarea științifică – încheie Sicolo – creând și întărind o rețea internațională capabilă să găsească soluții eficiente.”

Ce este xylella și ce plante afectează

Xylella fastidiosa este o bacterie patogenă care afectează numeroase specii de plante, inclusiv măslinii, vița de vie, citricele și stejarul. Aceasta este responsabilă pentru provocarea unor boli grave la plante, care pot duce la uscarea și moartea lor. Bacteria se răspândește prin intermediul insectelor care se hrănesc cu seva plantelor, cum ar fi cicadele, ceea ce duce la afectarea culturilor mediteraneene.

Xylella a devenit o problemă majoră în special în Europa, unde a afectat puternic plantațiile de măslini din regiunea Puglia, Italia. Această boală a provocat pierderi economice semnificative și a generat îngrijorări cu privire la sănătatea ecosistemelor și a agriculturii locale. Controlul și prevenirea răspândirii bacteriei reprezintă o provocare majoră pentru agricultori și autoritățile din domeniul agriculturii.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *