La sfârșitul lunii iulie, Joseph Kramer, în vârstă de 25 de ani, proprietar al Atlantic Lobster Company, a descoperit un homar cu o culoare strălucitoare și rară în timp ce verifica capcanele din largul coastei New Castle, New Hampshire. Kramer și echipa sa au găsit crustaceul într-o capcană, crezând inițial că este un homar albastru, extrem de rar. După verificări, s-a confirmat că era un homar „vată de zahăr”, cu o frecvență de 1 la 100 de milioane, transmite G4Media.
Kramer a dus homarul la Seacoast Science Center din Rye, unde acvaristul Sam Rutka a confirmat că era un mascul sănătos cu o „nuanță foarte frumoasă de lavandă, violet și roz”. Rutka a lucrat cu doar 15 homari de acest tip în cariera sa de peste un deceniu și a considerat captura ca fiind extrem de rară.
Numele „vată de zahăr” provine de la amestecul de roz și purpuriu pe un fundal albastru al carapacei. Culoarea nu reflectă gustul, ci este rezultatul unei mutații genetice. Homarii au straturi de pigmenți care pot crea diverse nuanțe în funcție de mutații. În plus față de vata de zahăr, alte variații includ homari roșii, bicolor și albino.
Culoarea rară a homarului „vată de zahăr” le reduce capacitatea de camuflare, făcându-i mai vulnerabili la prădători. Acest homar va fi acum în siguranță la Seacoast Science Center, alături de alți homari rar găsiți. Kramer speră că această descoperire rară va aduce noroc în sezonul său de pescuit.