Un beneficiu mai puțin cunoscut al usturoiului, demonstrat deocamdată doar pe cobai

usturoi pentru memorie Sursa foto: Kateryna Chyzhevska | Dreamstime.com

Dincolo de aroma lui de nelipsit în unele preparate, când ne gândim la usturoi ne vine în minte că are proprietăți antivirale și antibacteriene. Și că ajută în general metabolismul, inima și aparatul circulator. Poate colegii de muncă nu vor fi încântați să știe asta: usturoiul ar putea mări, foarte probabil, randamentul la birou. Și asta, pentru că ar părea că are un efect pozitiv important asupra memoriei. Cum? Prin acțiunea sa foarte benefică la nivelul florei intestinale.

Potrivit unui studiu al cercetătorilor de la Universitatea din Louisville citat publicația cookist.it, consumul regulat de usturoi ar putea îmbunătăți memoria și încetini declinul cognitiv. Studiul realizat pe cobai timp de 24 de luni a evidențiat că disulfura de alil, o substanță prezentă în usturoi și responsabilă pentru mirosul său caracteristic, joacă un rol important în reglarea florei intestinale. Ea ajutâ microorganismele din intestin să rămână sănătoase pe măsură ce înaintăm în vârstă.

Cercetătorii au hrănit șoareci de laborator cu usturoi pe tot parcursul vieții lor și au observat că, inclusiv și la vârste înaintate, aceștia aveau o memorie mai bună decât șoarecii care nu consumaseră usturoi. Șoarecii care consumaseră usturoi își aminteau mai bine traseele către hrană. Acest studiu, publicat în Experimental Gerontology, susține ideea că disulfura de alil din usturoi îmbunătățește sănătatea florei intestinale, influențând pozitiv memoria.

De asemenea, cercetătorii au remarcat că persoanele care suferă de demență prezintă adesea modificări ale compoziției florei intestinale. Studiul amintit este doar unul dintre cele care continuă în ultimii ani să pună în lumină importanța „axei intestin-creier”. Aceasta este considerată un sistem complex de comunicare între aceste două organe, care influențează diverse funcții cognitive, inclusiv memoria.

Cum acționează disulfura de alil

Disulfura de alil este unul dintre principalii compuși ai uleiului esențial de usturoi și contribuie la mirosul său caracteristic. Această substanță provine din aliină, un alt compus prezent în usturoi. Când usturoiul este tăiat, zdrobit sau mestecat, aliina intră în contact cu o enzimă numită alliinază, transformându-se în alicină. Alicina este un compus instabil care se descompune rapid în alți compuși ce favorizează flora intestinală. Pe lângă usturoi, cantități mici de disulfură de alil se găsesc și în alte plante din genul Allium, precum ceapa sau prazul.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *