”Primele murături fermentate după metoda tradițională la rece le-am făcut în 2006, în București, într-un spațiu închiriat, apoi am construită o mică unitate de producție pe un teren din Slobozia Moară, județul Dâmbovița, unde ne propusesem inițial să clădim o casă de vacanță. Motivul relocării producției din București la Slobozia Moară a fost unul simplu: localitatea face parte dintr-un areal legumicol renumit în țară pentru culturile de legume în câmp, în special varza fiind de cea mai bună calitate”, a declarat pentru Lantulalimentar.ro, antreprenorul Emanuel Popescu, proprietar al brandului ”Mama Nina”.
În decembrie 2019, a fost deschisă noua unitate de producție, construită cu ajutorul fondurilor europene, valoarea totală a proiectului este de 539222,48 euro, din care valoarea eligibilă cofinanțarii din fonduri europene este de 440669,00 euro.
Zona bazinelor de fermentare, cu o capacitate anuala de prelucrare a 1200 tone varză albă, include: spațiu de depozitare a materiei prime, camera pentru ambalaje, zona de ambalare , vestiarele angajaților, sala de mese și depozitul frigorific.
”Principalul grup de producători de la care achiziționăm materia primă este constituit din 9 ferme familiale situate toate la o distanță de cel mult 20 de km de fabrica ”Mama Nina”, beneficiind astfel pe deplin de solurile fertile din Câmpia Română. Fermierii cu care lucrăm au o experiență bogată în legumicultură”, a mai spus Emanuel Popescu.
Produsele, inclusiv zeama de varză îmbuteliată, obținute la Slobozia Moară ajung pe rafturile marilor magazine din România. Lanțul alimentar începe în fermele legumicole din Slobozia Moară, trece prin unitatea de producție ”Mama Nina” și ajunge în hypermarketuri.
Funcționarea unei unități de procesare în bazinul legumicol din sudul județului Dâmbovița oferă posibilitatea unor fermieri locali să livreze producția agricolă, în condițiile în care vinderea legumelor devine tot mai problematică. Totodată, firma are 40 de angajați, unii dintre ei fiind chiar membrii unor familii de fermieri care furnizează legume procesatorului local.