UE şi-a redus estimările privind producţia de porumb din acest an, pe fondul secetei din sud-est / Lipsa precipitaţiilor în estul Ungariei, estul României şi Bulgaria a agravat situația

porumb, seceta, precipitatii, romania Sursa foto: Pixabay/Coernl

Sistemul MARS de monitorizare a culturilor agricole din UE şi-a redus, luni, estimările privind producţia de cereale realizată de blocul comunitar în acest an, cele mai importante revizuiri fiind făcute la porumb şi floarea soarelui, care au avut de suferit de pe urma vremii secetoase din ţările situate în sud-estul Europei, transmite Reuters.

Culturile de cereale şi oleaginoase s-au confruntat cu evoluţii meteo contrastante în acest an, în condiţiile în care excesul de precipitaţii în nord a afectat cerealele de iarnă, în special grâul, pentru care este prognozată cea mai mică recoltă de după 2020, iar seceta din sud a afectat culturile de vară, transmite Agerpres.

„În mari părţi din centru-sud şi sud-estul Europei, lunile iunie şi iulie au fost excepţional de călduroase, cu mai multe zile în care temperaturile maxime au depăşit 35 de grade Celsius, ceea ce a afectat în mod negativ culturile de vară în perioada de înflorire”, se precizează în ultimul raport lunar al MARS.

Potrivit acestui organism, lipsa precipitaţiilor în estul Ungariei, estul României şi Bulgaria a agravat acest impact negativ.

Săptămâna trecută, ministrul Agriculturii din România anunţa că aproximativ două milioane de hectare de porumb şi floarea soarelui au fost afectate de secetă până acum în acest an, provocând pagube semnificative.

„La porumb şi la floarea-soarelui vor fi pierderi semnificative din cauza secetei, pentru că avem deja aproape două milioane de hectare afectate. Vrem să finalizăm până pe 15 septembrie evaluarea şi, din discuţiile pe care le-am avut, intenţionăm să dăm despăgubiri între 200 şi 250 euro pe hectar”, a declarat, pentru AGERPRES, ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Florin Barbu.

Conform celor mai recente prognoze ale MARS, publicate luni seara, producţia medie de porumb va scădea până la 7,24 tone la hectar, sub prognoza de 7,55 tone la hectar din luna iunie, şi cu 4% sub nivelul de anul trecut. La floarea soarelui, MARS şi-a redus estimările privind producţia la hectar cu 5%, până la 2,09 tone la hectar.

O excepţie de la contextul general mediocru o constituie orzul de primăvară, pentru care MARS şi-a îmbunătăţit luni estimările de producţie cu 1%, până la 4,44 tone la hectar, ceea ce ar însemna o producţie cu 9% peste media din ultimii cinci ani, graţie condiţiilor favorabile din Spania şi nordul Europei.

În schimb, la orzul de iarnă, MARS şi-a redus estimările până la 5,76 tone la hectar, de la 5,96 tone la hectar, ceea ce ar fi cu 4% sub recolta din 2023, din cauza excesului de precipitaţii. De asemenea, MARS şi-a înrăutăţit estimările privind producţia de rapiţă până la 3,10 tone la hectar, de la 3,16 tone la hectar cât prognoza luna trecută.

La grâul moale, cea mai răspândită cultură de cereale din blocul comunitar, MARS şi-a păstrat practic neschimbate estimările de producţie la 5,87 tone la hectar, faţă de 5,86 tone la hectar cât estima luna trecută şi un nivel de 5,81 tone la hectar înregistrat anul trecut.

La sfecla de zahăr, randamentul mediu în UE este prognozat la 73,4 tone la hectar, în scădere faţă de nivelul de 74,4 tone la hectar estimat în iunie şi în linie cu media din ultimii cinci ani.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

Sursa foto: Pixabay/Coernl

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *