”Acordul comercial cu Mercosur – un acord perimat, cu mult în afara ambițiilor din strategia De la fermă la consumator” susțin președinta Copa, Christiane Lambert și Președintele Cogeca, Ramon Armengol, într-un document de opinie publicat recent pe site-ul copa-cogeca.eu.
”Am vorbit de nenumărate ori despre Mercosur și ne găsim din nou în aceeași situație. Consiliul este acum condus de președinția Spaniolă, pe deplin dedicată finalizării acestui acord, și Summitul UE – America Latină se apropie, deci considerăm că este momentul ideal să ne comunicăm din nou îngrijorările pe care le avem de mult timp în privința acestui acord”, își motivează cei doi președinți intervenția privind acest subiect fierbinte ale relațiilor comerciale agricole ale UE.
”UE și statele Mercosur (Argentina, Brazilia, Paraguay și Uruguay) au ajuns la un acord politic pe 28 iunie 2019, pentru un tratat comercial amplu, iar de atunci și până acum au avut loc extrem de multe schimbări, în UE și la nivel mondial. Acordul de principiu, încheiat de președintele Comisiei europene din 2019, Jean-Claude Juncker, nu ține cont de modificările și inițiativele ce decurg din Pactul verde european – proiectul politic emblematic al Comisiei președintei von der Leyen. De asemenea, nu ține cont de schimbările de peisaj în care operează agricultura astăzi, după pandemia de COVID-19 și impactul războiului din Ucraina. Abordarea foarte ambițioasă a Comisiei face grea viața fermierilor europeni, dar, mai mult, ne face să părem nerealiști în ochii partenerilor noștri comerciali”, avertizează șefii Copa&Cogeca.
”De la începutul anului și alegerea președintelui Lula în Brazilia, am auzit despre o fereastră de oportunitate pentru ratificarea acestui acord. Dar faptele arată contrariul, abia acum câteva săptămâni președintele Lula a spus clar că nu vrea sau nu poate să consimtă la angajamentele ambițioase de mediu pe care le dorește UE în paralel cu acordul Mercosur.
Se pare că, din motive geopolitice și date fiind interesele unor industrii, Comisia este pregătită să închidă ochii la impactul pe care l-ar avea aplicarea tratatului asupra sectorului agricol și la percepția negativă pe care ar avea-o într-un moment când ne pregătim pentru următoarele alegeri europene. De la acordul politic din 2019, vedem o accelerare în UE, în contextul Pactului verde european. Zeci de inițiative normative cu impact asupra agriculturii sunt discutate acum la Bruxelles, cu o viteză amețitoare. Vor începe să aibă un impact real asupra fermelor și cooperativelor noastre în câțiva ani. ( … ) este clar că UE nu poate cere țărilor Mercosur aceleași standarde de producție la fermă pe care dorește să le impună propriilor fermieri. Diferențele dintre realitățile agricole dintre țările UE și țările Mercosur sunt imense și nu doar în termeni de scară economică. Și în termeni de standarde de producție la nivelul fermei.
Intenționează Comisia să propună Directiva privind refacerea naturii și pentru operațiunile agricole din țările Mercosur? Crede că își poate impune ambițiile de reducere cu 50 % a utilizării pesticidelor în altă parte?
Crede că standardele de bunăstarea a animalelor aplicate în UE se pot impune și verifica cu adevărat în țările Mercosur?
Avem o discrepanță tot mai mare între obiectivele climatice și de durabilitate europene corelate cu sectorul agricol și iată că UE este pregătită să închidă ochii în privința acordurilor comerciale. Copa și Cogeca susține schimburile comerciale internaționale, cu condiția ca acestea să fie echitabile, echilibrate și transparente. Însă, în niciun caz nu putem accepta ca standardele europene să fie slăbite sau ca agricultorii să fie penalizați pe piață pentru că le respectă.
În ciuda accesului acordat produselor europene precum vin, lactate, ulei de măsline, unele fructe, legume și IG-uri ( Indicație geografică, n.n. ) tratatul cu Mercosur este neechilibrat la capitolul agricultură, în special pentru sectoare agricole deja fragile precum vită, pasăre, orez, suc de portocale, zahăr și etanol. De asemenea, apar îngrijorări despre impactul cumulativ și dificil de cuantificat al acordurilor deja semnate de UE, și mai importante, dat fiind ce se pregătește.
După cum am spus în documentele de opinie precedente pe această temă, o dată cu punerea în aplicare a Pactului verde, discrepanța dintre standardele aplicate de fermierii din UE și de cei din Mercosur doar va crește. Această discrepanță este nesustenabilă pentru producătorii europeni, iar acordul Mercosur doar va exacerba această problemă, întrucât acordul a fost realizat cu mulți ani înainte de lansarea Strategiei „De la fermă la consumator” și de războiul din Ucraina. A fost de neconceput în trecut și astăzi este cu atât mai inacceptabilă.
Ca președinți ai Copa și Cogeca, vom continua să denunțăm acest acord și solicităm Comisiei să înceapă să adreseze în mod clar aceste probleme fundamentale, și să nu pună sare pe rană”, au avertizat cei doi președinți Copa&Cogeca.
foto cover pexels.com/Sergucci